ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Κανείς δεν παίρνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ισπανία: Κανείς δεν παίρνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Χαμόγελα κατά τη συνάντηση του Βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππου με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ Reuters

Συνεχίζεται το θρίλερ σχηματισμού κυβέρνησης στην Ισπανία. Οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων καθώς οι Podemos κατέθεσαν πρόταση συνεργασίας την ώρα που ο Μαριάνο Ραχόι αποφάσισε να μην ζητήσει ακόμα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι Σοσιαλιστές προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο καθώς με ανακοίνωσή τους το Σάββατο ζητούν να επαναληφθούν οι διαβουλεύσεις και να δοθεί άμεσα εντολή στο πρώτο κόμμα (Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι). Στην ανακοίνωσή του το Σοσιαλιστικό Κόμμα σημειώνει ότι μέχρι ο Ραχόι να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν πρόκειται να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση. Από την επίθεση των Σοσιαλιστών δεν ξεφεύγουν ούτε οι Podemos τους οποίους κατηγορούν ότι βάζουν το κομματικό τους συμφέρον πάνω από το καλό της χώρας.

Επιπλέον, ο Πέδρο Σάντσεθ εμφανίζεται εμφανώς ενοχλημένος από την αιφνιδιαστική πρόταση των Podemos για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς δεν είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες διαβουλεύσεις.
Από την πλευρά τους οι Podemos επιμένουν στην πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σοσιαλιστές και την Ενωμένη Αριστερά, μιλώντας ανοιχτά για το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Βέβαια, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση χρειάζονται και τη στήριξη μικρότερων σχηματισμών γεγονός που δυσκολεύει το εγχείρημα. Το κίνημα του Πάμπλο Ιγκλέσιας έχει θέσει ως προϋπόθεση την αποδοχή από τους Σοσιαλιστές της διενέργειας δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας αλλά και να ανατεθούν ορισμένα σημαντικά υπουργεία στο κόμμα του και να αναλάβει ο ίδιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Σάντσεθ πληροφορήθηκε την πρόταση στη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά Φίλιππο Στ’ ενώ χαρακτηριστική της ενόχλησης ήταν η δήλωσή του μετά τη συνάντηση: «Μπήκα χωρίς να έχουμε κυβέρνηση και βγήκα με τη λίστα των υπουργών».

Σε κάθε περίπτωση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα συνεδριάσει στις 30 Ιανουαρίου, ώστε να εξετάσει τα δεδομένα και να καθορίσει εκ νέου τη στάση του με το κόμμα να εμφανίζεται διχασμένο.
Από την πλευρά του ο Ραχόι περιμένει στη γωνία και δεν χάνει την ευκαιρία να επιτεθεί στους αντιπάλους του. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι ένας ταπεινωμένος πρωθυπουργό. Μια κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Podemos και Ενωμένης Αριστεράς θα ήταν στις διαταγές των Podemos, υποθηκευμένη και ταπεινωμένη. Και αυτό είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε» δήλωσε σχετικά με τις εξελίξεις.

Ο Ραχόι επενδύει στο ότι οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται να μην επιθυμούν εκ νέου προσφυγή στις κάλπες και επαναλαμβάνει ότι οι θέσεις του κόμματός του συμπίπτουν σε αρκετά ζητήματα τόσο με τους Σοσιαλιστές όσο και με τους Ciudadanos προτάσσοντας κυρίως το ζήτημα της ενιαίας Ισπανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ