ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Η Ρωσία υποσχέθηκε πως PKK & YPG δεν θα βρίσκονται στην άλλη πλευρά των συνόρων

Τσαβούσογλου: Η Ρωσία υποσχέθηκε πως PKK & YPG δεν θα βρίσκονται στην άλλη πλευρά των συνόρων
AP Photo/Darko Vojinovic

Η Ρωσία υποσχέθηκε στην Άγκυρα ότι η συριακή πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που είναι ο στόχος της επίθεσης του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία, δεν θα βρίσκεται στα συριακά εδάφη από την άλλη πλευρά των συνόρων, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ρωσία «υποσχέθηκε πως ούτε το PKK ούτε οι YPG θα βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων», είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο BBC. «Αν η Ρωσία, συνοδεία του συριακού στρατού, απομακρύνει στοιχεία των YPG από την περιοχή, δεν θα αντιτεθούμε σε αυτό».

Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Συρία πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία στο πλαίσιο οποιασδήποτε διευθέτησης της σύγκρουσης στην περιοχή, καθώς η Τουρκία συνεχίζει την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία.

Μια μέρα νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε εξαπέλυσε επίθεση κατά των Κούρδων υποστηρίζοντας πως αυτοί απελευθέρωσαν τζιχαντιστές του ISIS, βόρεια της Συρίας ώστε να επιτεθούν στην Άγκυρα.

«Το PYD/YPG δεν δίστασε να κάνει συμφωνία με το Ντάες. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, εκατοντάδες πολεμιστές του ISIS αφέθηκαν ελεύθεροι και αποχώρησαν με λεωφορεία από τη Ράκα», είπε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία στο τουρκικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Anadolu.

«Όχι μόνο απελευθέρωσαν τρομοκράτες στη βόρεια Συρία, με αντάλλαγμα να επιτεθούν στην Τουρκία, αλλά τους έδωσαν και λεφτά», συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, είπε πως η Τουρκία θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για τους τρομοκράτες του ISIS που παραμένουν φυλακισμένοι και να στείλει πίσω στις χώρες καταγωγής τους τούς ξένους πολεμιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Απαντώντας στις κριτικές που έχει δεχτεί η Τουρκία για την στρατιωτική επιχείρηση είπε: «Κοιτάξτε αυτές τις χώρες, ιδιαίτερα τη Γαλλία, που αντιδρούν ενάντια στην επιχείρηση. Στόχος τους είναι να δημιουργηθεί ένα τρομοκρατικό κράτος εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου και διεμήνυσε:

«Οι κυρώσεις και οι απειλές, από όπου κι αν προέρχονται, δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές από την Τουρκία. Θα απαντήσουμε στις κυρώσεις. Δεν θα επηρεάσουν την αποφασιστικότητά μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ