ΚΟΣΜΟΣ

Παρέλυσαν Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον από τη φονική χιονοθύελλα

Παρέλυσαν Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον από τη φονική χιονοθύελλα
Τα εξήντα εκατοστά χιονιού στην Ουάσιγκτον έκρυψαν τις πινακίδες στα κυβερνητικά οχήματα, που παρέμειναν ακινητοποιημένα στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας, όπως δείχνει αυτή η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2016 REUTERS/Jonathan Ernst

Οι ΗΠΑ μετρούν πληγές από το πέρασμα της χιονοθύελλας Τζόνας (Jonas), που έπνιξε στο χιόνι Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και τις μητροπολιτικές περιοχές των ανατολικών ακτών, εγκλωβίζοντας εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες στα σπίτια τους, καθώς οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου, γέφυρες και υπόγειες στοές έως τουλάχιστον τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ενώ ακυρώθηκαν μαζικά αεροπορικές πτήσεις.

Τουλάχιστον δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που συνδέονταν με τις άσχημες καιρικές συνθήκες στο Άρκανσο, τη Βόρεια Καρολίνα, το Κεντάκι, το Οχάιο, το Τενεσί και τη Βιρτζίνια. Ένας άνθρωπος πέθανε στο Μέριλαντ και τρεις στη Νέα Υόρκη προσπαθώντας να απομακρύνουν το χιόνι, ενώ δύο άνθρωποι πέθαναν από υποθερμία στη Βιρτζίνια, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Χιόνι εξήντα εκατοστών

Μετά τη χιονόπτωση που ξεκίνησε την Παρασκευή και άγγιξε τα εξήντα εκατοστά στην περιοχή της Ουάσινγκτον, η θύελλα Τζόνας απροσδόκητα και κινήθηκε βόρεια, φθάνοντας στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, όπου ζουν περίπου είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τις αρχές να έχουν προετοιμαστεί για χιονόπτωση 60 ως 71 εκατοστών στην πόλη της Νέας Υόρκης, το Νιου Τζέρσι και το Λονγκ Άιλαντ, ανέμους έως και 72 χιλιομέτρων την ώρα και χαμηλή ορατότητα, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS).

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέιζιο (Bill de Blazio) ανέφερε ότι η χιονόπτωση αυτή είναι μια «από τις πέντε βαρύτερες καταιγίδες που έχουν πλήξει την πόλη» στην ιστορία της.

Ύστερα από αντίστοιχες αποφάσεις δέκα κυβερνητών πριν από αυτόν, ο Άντριου Κουόμο (Andrew Cuomo) κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ανακοινώνοντας την απαγόρευση όλων των μετακινήσεων στους δρόμους της Νέας Υόρκης και του Λονγκ Άιλαντ, εξαιρουμένων των οχημάτων των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του δήμου, από τις 14:30 (21:30 ώρα Ελλάδας).

Όλες οι γέφυρες και οι στοές που οδηγούν στην πόλη από το Νιου Τζέρσι έκλεισαν και δεν θα ανοίξουν πριν από το πρωί της Κυριακής, γνωστοποίησε ο ντε Μπλέιζιο. Προβλήματα και διακοπές ανακοινώθηκαν και στην κίνηση διαφόρων υπηρεσιών του αστικού σιδηροδρόμου σε Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσι και Λονγκ Άιλαντ.

Παραστάσεις σε Μπρόντγουεϊ και Wall Street

Οι επιπτώσεις της απαγόρευσης στον χρηματοοικονομικό τομέα εκτιμώνται πως θα είναι αμελητέες, αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πώς θα αντιδράσει η Wall Street τη Δευτέρα, όταν και θα υπάρχει καθαρότερη εικόνα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Δεν μπορεί κανείς να πει για τον κόσμο του θεάματος, καθώς τα θέατρα ακύρωσαν όλες τις παραστάσεις τους κατόπιν αιτήματος του δημάρχου και το Μπρόντγουεϊ έμεινε χωρίς κοινό αυτό το σαββατοκύριακο.

Η συνήθως πολύβουη Νέα Υόρκη σκεπάστηκε από μια απόκοσμη ησυχία, με ελάχιστους τουρίστες να περπατούν στους παγωμένους δρόμους, τους πιο τολμηρούς Νεοϋορκέζους να κινούνται με σκι στο Central Park και τα κοινωνικά δικτυα να πλημμυρίζουν από φωτογραφίες στο λευκό.

Συνολικά περί τις 5.100 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες και άλλες 2.800 αναμένεται να ακυρωθούν σήμερα Κυριακή, σύμφωνα με στοιχεία από τον εξειδικευμένο ιστότοπο FlightAware.com.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι καταιγίδα αρχίζει πλέον να εκτονώνεται στον Ατλαντικό, όμως αυτό δεν σημαίνει πως έχει περάσει ο κίνδυνος για τους κατοίκους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ