ΚΟΣΜΟΣ

Η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας δυναμιτίζει την εύθραυστη εκεχειρία στη βόρεια Συρία

Η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας δυναμιτίζει την εύθραυστη εκεχειρία στη βόρεια Συρία

Τα νέα «πυρά», χθες, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με σκληρές εκφράσεις κατά των Κούρδων της Συρίας, απείλησε να «συντρίψουμε τα κεφάλια τους εάν δεν αποχωρήσουν πλήρως από την περιοχή» μετά την παρέλευση των προβλεπόμενων, από τη συμφωνία, ημερών, δυναμιτίζουν επικίνδυνα την κατάσταση στην περιοχή. Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για τουλάχιστον «20 παραβιάσεις» της συμφωνίας από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) τα τελευταία 24ωρα. 

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση στο Καϊσερί, ο Ερντογάν σημείωσε πως η Άγκυρα θα θέσει σε εφαρμογή το δικό της πλάνο εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα σχετικά με την ανάπτυξης των δυνάμεων της Δαμασκού στη βόρεια Συρία.

Επί του ίδιου ζητήματος, προσέθεσε πως είναι διατεθειμένος να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, την πιθανότητα ανάπτυξης των συριακών δυνάμεων στην λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» κατά τη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα.

«Χθες (Παρασκευή) συνομίλησα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Την Τρίτη, θα συνεχίσουμε τον διάλογο με τον Πούτιν», είπε και τόνισε πως οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ που επιχειρούν στην περιοχή, είναι υπό την προστασία της Ρωσίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ακάρ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος - σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters - τα τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία είναι έτοιμα να συνεχίσουν την επίθεσή τους αν η συμφωνία με την Ουάσινγκτον δεν εφαρμοστεί πλήρως.

«Σταματήσαμε την επιχείρηση για πέντε ημέρες. Σε αυτό το διάστημα, οι τρομοκράτες θα αποσυρθούν από τη ζώνη ασφαλείας, θα συγκεντρώσουμε τα όπλα τους και θα καταστρέψουμε τη θέση τους. Αν αυτό δεν συμβεί, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση», είπε ο Ακάρ.

«Οι ετοιμασίες μας έχουν ολοκληρωθεί. Όταν δοθεί η εντολή, οι στρατιώτες μας είναι έτοιμοι να πάνε οπουδήποτε», δήλωσε στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην ίδια πόλη.

«Τουλάχιστον 20 παραβιάσεις»

Εν τω μεταξύ, χθες, η Τουρκία κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις για παραβίαση της εκεχειρίας που ανακοινώθηκε την Πέμπτη στη βόρεια Συρία, η οποία προβλέπει την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από την περιοχή με αντάλλαγμα τη διακοπή της τουρκικής επίθεσης.

Μάλιστα, διέψευσε ότι εμπόδισε την αποχώρηση των κουρδικών συριακών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία, όπως ανέφερε νωρίτερα ένας διοικητής των Κούρδων και κάλεσε την Ουάσινγκτον να ασκήσει «επιρροή» στις κουρδικές δυνάμεις ώστε να αποσυρθούν «χωρίς επεισόδια» από τη βορειοανατολική Συρία.

«Εμείς τηρούμε αυτήν τη συμφωνία. Προβλέπει την αποχώρηση (των Κούρδων) μέσα σε διάστημα πέντε ημερών και ζητήσαμε από τους Αμερικανούς συναδέλφους μας να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και τις διασυνδέσεις τους ώστε να διασφαλιστεί ότι (οι Κούρδοι μαχητές) θα φύγουν χωρίς επεισόδια», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ