ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στη Συρία

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στη Συρία
Sergei Chirikov/Pool Photo via AP

Πυρά κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν τήρησαν πλήρως τις υποσχέσεις που έδωσαν την περασμένη εβδομάδα στη συμφωνία για την προσωρινή εκεχειρία στην βορειοανατολική Συρία.

«Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν πλήρως τις δεσμεύσεις τους», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ρωσία για την απομάκρυνση Κούρδων μαχητών από τις μεθοριακές περιοχές στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

«Αν κάνουμε συμβιβασμούς θα ανοίξουμε το δρόμο στην τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε σύμφωνα με το NTV.

Νωρίτερα, Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, εφόσον σεβαστεί τη συμφωνία εκεχειρίας και μετά τη λήξη της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός.

«Είναι μια δέσμευση την οποία θα τηρήσουμε», τόνισε ο αξιωματούχος αυτός, χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα αρθούν οι κυρώσεις.

«Κάθε στρατιωτική επιχείρηση μετά τη λήξη της χρονικής διορίας των 120 ωρών (...) θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι παραβίασαν τη συμφωνία μας, με τις αναπόφευκτες κυρώσεις» που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ