ΚΟΣΜΟΣ

Έσεξ: Τουλάχιστον 10 ώρες ήταν παγιδευμένοι οι 39 Κινέζοι στο φορτηγό - ψυγείο

Έσεξ: Τουλάχιστον 10 ώρες ήταν παγιδευμένοι οι 39 Κινέζοι στο φορτηγό - ψυγείο
ASSOCIATED PRESS / ALASTAIR GRANT

Αποτροπιασμό προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας γύρω από τις συνθήκες θανάτου των 39 Κινέζων υπηκόων, που εντοπίστηκαν νεκροί μέσα σε φορτηγό - ψυγείο στο Έσεξ της Βρετανίας, την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το βρετανικό Guardian, οι 39 άνθρωποι – οκτώ γυναίκες και 31 άνδρες - ήταν ήδη παγιδευμένοι μέσα στο φορτηγό, όταν αυτό έφτανε στις βελγικές ακτές με προορισμό την Αγγλία.

Οι βελγικές Αρχές ανέφεραν ότι τα θύματα ήταν στοιβαγμένα μέσα στο φορτηγό για τουλάχιστον δέκα ώρες, με θερμοκρασίες που έφταναν ως και τους -25 βαθμούς Κελσίου.

Καθώς οι έρευνες εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε Ιρλανδία, Βέλγιο, Κίνα και Βρετανία, η βρετανική Αστυνομία συνεχίζει την ανάκριση του 25χρονου, Μο Ρόμπινσον, του οδηγού του φορτηγού.

Υπόθεση σωματεμπορίας ή παράνομης διακίνησης προσφύγων;

Εν τω μεταξύ, η ιρλανδική εταιρεία μεταφορών, στην οποία ανήκει το φορτηγό, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές, επιμένοντας πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον 25χρονο Ρόμπινσον.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι οι αστυνομικοί επικεντρώνουν τις έρευνές τους σε τρεις υπόπτους, μέλη συμμορίας, που έχει έδρα στη Βόρεια Ιρλανδία, στην πόλη Άρμαγκ.

Η αποκάλυψη ότι τα θύματα ήταν κινεζικής καταγωγής ενίσχυσε τις υποψίες των βρετανικών Αρχών πως η υπόθεση σχετίζεται με κύκλωμα σωματεμπορίας παρά με παράνομη διακίνηση μεταναστών ή προσφύγων.

Ειδικοί αναλυτές στη Βρετανία εκτιμούν ότι η πλειονότητα των Κινέζων υπηκόων που μεταφέρονται παράνομα στη χώρα, βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με καταστάσεις χρέους απέναντι σε τέτοιου είδους συμμορίες.

Τη στιγμή, ωστόσο, που οι αστυνομικοί διενεργούν έρευνες για δακτυλικά αποτυπώματα στο βιομηχανικό πάρκο του Γουότεργκλεϊντ, όπου βρέθηκαν το φορτηγό και οι σοροί των 39 ανθρώπων, ο Βέλγος ομοσπονδιακός ανακριτής ανακοίνωσε την έναρξη μιας ενδελεχούς έρευνας, γύρω από τις συνθήκες θανάτου των ατόμων αυτών.

«Έχουμε πολλές ερωτήσεις κι όχι αρκετές απαντήσεις. Δεν γνωρίζουμε καν ποια διαδρομή ακολούθησε το φορτηγό στο Βέλγιο. Δεν γνωρίζουμε αρκετά για το χρόνο παραμονής του στη βελγική επικράτεια. Δεν ξέρουμε, επίσης, εάν έκανε κάπου στάση ή όχι. Επομένως έχουμε αρκετά ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις», δήλωσε ο ίδιος σε βελγικά ΜΜΕ.

Αναστάτωση και στην Κίνα

Η είδηση ότι οι 39 σοροί που βρέθηκαν στο Έσεξ ανήκαν σε Κινέζους υπηκόους θορύβησε ιδιαίτερα το Πεκίνο.

Ο Κινέζος πρέσβης στη Βρετανία, Λιου Ξιαομίνγκ, έγραψε στο twitter: «Η κινεζική πρεσβεία απέστειλε στο Έσεξ μια ομάδα με επικεφαλής τον σύμβουλο επί των θεμάτων της πρεσβείας. Η ομάδα συναντήθηκε με την τοπική αστυνομία, η οποία είπε ότι επαληθεύεται η ταυτότητα των 39 νεκρών».

Πού στρέφονται πλέον οι έρευνες

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, πάντως, είναι υπό ποιες συνθήκες κατόρθωσε το φορτηγό να περάσει τους ελέγχους φορτίων στα αντίστοιχα τελωνεία τόσο στο λιμάνι του Ζεεμπρούγκε όσο και κατά την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως ανέφεραν ειδικοί στον Guardian, όλα τα φορτία στα λιμάνια της Ε.Ε. ελέγχονται εξονυχιστικά ως προς το περιεχόμενό τους και ως εκ τούτου εγείρονται ερωτήματα σχετικά με ενδεχόμενες ευθύνες αξιωματούχων και υπευθύνων στα αντίστοιχα λιμάνια και τελωνεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ