ΚΟΣΜΟΣ

Brexit σε… τεντωμένο σχοινί: Η ΕΕ αποφασίζει για την παράταση, η Βρετανία πάει σε πρόωρες εκλογές

Brexit σε… τεντωμένο σχοινί: Η ΕΕ αποφασίζει για την παράταση, η Βρετανία πάει σε πρόωρες εκλογές
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Οι πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια απόφαση για το εάν και κατά πόσο θα μπορούσαν να παράσχουν στη Βρετανία μια νέα παράταση αναφορικά με το Brexit, στον απόηχο της απόφασης του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να οδηγήσει τη χώρα του σε πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.

Εκτός απροόπτου, οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες αναμένεται να συζητήσουν μια παράταση επί της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη των 28 είτε έως τον Ιανουάριο του 2020 είτε μέχρις ότου το βρετανικό Κοινοβούλιο επικυρώσει τη συμφωνία Τζόνσον - Μπαρνιέ για το Brexit, η οποία είχε κατατεθεί την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο μιας απόφασης των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε. θα μπορούσε να δώσει στη Βρετανία μια παράταση, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτραπεί η οριστικοποίηση της επικύρωσης της συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών.

Μάλιστα, ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του ένας νέος όρος για το Brexit, η λεγόμενη «ευέλικτη παράταση» (αγγλ. flextension).

«Ακολούθως, η αποχώρηση της Βρετανίας θα πρέπει να λάβει χώρα την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται της ολοκλήρωσης και επικύρωσης της διαδικασίας», αναφερόταν, κατά το Reuters πάντα, στο συγκεκριμένο προσχέδιο.

Υπό το πρίσμα αυτό και εφόσον ισχύσει η «ευέλικτη παράταση» η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου 2020, τρεις μήνες αφότου εκπνεύσει η παρούσα καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, που έχει οριστεί για την 31η Οκτωβρίου 2019.

Πηγές της Ε.Ε. που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαπραγμάτευση ανέφεραν στο Reuters ότι «δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν μπορεί να υπάρξει απόφαση μέχρι αύριο… Κάποιοι ενδέχεται να θέλουν να δουν το αποτέλεσμα των προώρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου».

Βαθαίνει το πολιτικό ρήγμα στη Βρετανία

Τη στιγμή, πάντως, που οι Βρυξέλλες επιχειρούν να δώσουν εκ νέου μια λύση στο «γρίφο» του Brexit, η πολιτική κρίση στη Βρετανία οξύνεται ολοένα και περισσότερο, μετά και την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου.

Σε δηλώσεις του προς το BBC, o υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Σατζίντ Τζαβίντ, παραδέχθηκε πως η δέσμευση της κυβέρνησης Τζόνσον για οριστικό Brexit στις 31 Οκτωβρίου «δεν μπορεί να τηρηθεί, γιατί όλοι περιμένουν μια παράταση».

«Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία τώρα, πιστεύω, είναι να τελειώσουμε με το Brexit και μετά να πάμε σε γενικές εκλογές», πρόσθεσε.

Ωστόσο, το σενάριο αυτό φαίνεται πως έχει πλέον πολύ ισχνές πιθανότητες να υλοποιηθεί, καθώς η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων του βρετανικού Κοινοβουλίου δεν υπάρχει, ενώ την ίδια στιγμή, οι Εργατικοί δεν έχουν δεσμευθεί ως προς το τι θα ψηφίσουν τελικά.

Ενδεικτική ως προς αυτό είναι η δήλωση της «σκιώδους» υπουργού Εσωτερικών των Εργατικών, Νταϊάν Άμποτ, ότι «οι Εργατικοί είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών, αλλά χρειάζεται να ξέρουμε περισσότερα για τον τύπο της παράτασης που προσφέρει η Ε.Ε., καθώς και να κερδίσουμε μια ξεκάθαρη δέσμευση ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης».

«Αυτό, ενδεχομένως, συνεπάγεται, περισσότερη νομοθεσία στο Κοινοβούλιο, δεν είμαι σίγουρη. Αλλά σε κάθε περίπτωση θέλουμε να είμαστε απολύτως σίγουρη σχετικά με το τι θα γίνει από εδώ και πέρα», πρόσθεσε η Άμποτ στο BBC Radio 4.

Οι θέσεις των βρετανικών κομμάτων απέναντι στις εκλογές

Κι ενώ το Brexit εξελίσσεται σε μια διαδικασία για γερά νεύρα, θα ήταν χρήσιμο να παρατηρήσει κανείς πώς διάκεινται τα πολιτικά κόμματα του βρετανικού Κοινοβουλίου εν όψει των πρόωρων εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου.

  • Συντηρητικοί: Ο Μπόρις Τζόνσον έχει ζητήσει δύο φορές μέχρι τώρα πρόωρες εκλογές. Ωστόσο δεν συμμερίζονται όλοι οι βουλευτές των «Τόρις» αυτή την ιδέα, επιμένοντας ότι η προσοχή της κυβέρνησης θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit
  • Εργατικοί: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει σε πρόωρες εκλογές, αλλά δεν θα τις ψηφίσει, εάν δεν αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων η προοπτική ενός «σκληρό» Brexit. Και εδώ, βεβαίως, δεν υπάρχει ομοφωνία, γεγονός που δημιουργεί «πονοκέφαλο» στον επικεφαλής του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν
  • Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP): Ο επικεφαλής του κόμματος, Ίαν Μπλάκφορντ, δήλωσε πως «θέλουμε τις εκλογές, αλλά αυτοί οι όροι δεν είναι αποδεκτοί». Πρόσθεσε δε ότι το δημοψήφισμα θα πρέπει να διεξαχθεί νωρίτερα από τα μέσα Σεπτεμβρίου
  • Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: Θα προτιμούσαν ακόμη ένα δημοψήφισμα αλλά έχουν ταχθεί υπέρ των εκλογών, εάν υπήρχε αρκετός χρόνος αναφορικά με την παράταση που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επικεφαλής του κόμματος, Τζο Σουίνσον, δήλωσε ότι θα περιμένει να δει τι θα αποφασίσουν οι Βρυξέλλες την Παρασκευή.
  • Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Βόρειας Ιρλανδίας (DUP): Ο εκπρόσωπος του κόμματος για το Brexit, Σάμι Γούιλσον, υπογράμμισε ότι το κόμμα θα στηρίξει την πρόταση Τζόνσον για πρόωρες εκλογές, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε.
  • Ανεξάρτητη Ομάδα για την Αλλαγή: Η επικεφαλής του κόμματος, Άννα Σόουμπρι, έχει πει πως οι εκλογές «δεν πρόκειται να λύσουν τίποτα» και κάλεσε εκ νέου για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος αναφορικά με το Brexit
  • Ουαλικό Κόμμα (Plaid Cymru): Οι τέσσερις βουλευτές του τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών, αλλά διαφωνούν ως προς τη διεξαγωγή ή μη νέου δημοψηφίσματος
  • Το Κόμμα των Πρασίνων: Η μοναδική βουλευτής του κόμματος, Καρολάιν Λούκας, φαίνεται έτοιμη να καταψηφίσει τις πρόωρες εκλογές, λέγοντας σε ανάρτησή της στο twitter ότι η Βρετανία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε αδιέξοδο με ένα «σκληρό» Brexit, εάν οι βουλευτές δεν επικυρώσουν τη συμφωνία Τζόνσον - Μπαρνιέ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ