ΚΟΣΜΟΣ

Έσεξ: Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ διέταξε έρευνα κατά των κυκλωμάτων trafficking

Έσεξ: Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ διέταξε έρευνα κατά των κυκλωμάτων trafficking
ASSOCIATED PRESS / TRAN VAN MINH / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ, Νγκουγιέν Σουάν Φουκ, έδωσε εντολή το Σάββατο στις Αρχές της χώρας του να ξεκινήσουν μια ενδελεχή έρευνα εναντίον των κυκλωμάτων σωματεμπορίας, στον απόηχο της τραγωδίας με τους 39 νεκρούς που βρέθηκαν στοιβαγμένοι σε φορτηγό – ψυγείο, στο Έσεξ της Βρετανίας, την περασμένη Τετάρτη.

Ο κ. Φουκ, σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της βιετναμέζικης κυβέρνησης, υπογράμμισε πως «οποιεσδήποτε παραβιάσεις θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα».

Πρόσθεσε δε πως ο ίδιος θέλει να έχει στα χέρια του έως τις 5 Νοεμβρίου απτές αναφορές από τις αστυνομικές και ανακριτικές αρχές σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ ανακοίνωσε πως έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία του στο Λονδίνο, για να βοηθήσει τη βρετανική αστυνομία στην αναγνώριση των θυμάτων.

Τα βρετανικά Μέσα μετέδωσαν την είδηση ότι ο αρχιεπιθεωρητής Μάρτιν Πάσμορ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν μπορεί να αποκλείσει την παρουσία ανθρώπων από άλλες εθνικότητες μεταξύ των νεκρών, όμως είπε πως Βιετναμέζοι έχουν έρθει κυρίως σε επαφή με τους αστυνομικούς του για να ρωτήσουν για φίλους και συγγενείς.

«Παρόλο που δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες για την εθνικότητα των θυμάτων, είναι σε όλους σαφές πως έρχονται σε επαφή μαζί μας πολλοί Βιετναμέζοι από κοινότητες στο Βιετνάμ και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Πάσμορ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αναφορές του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News, δεν ήταν μόνο ένα το φορτηγό που μετέφερε παράνομα μετανάστες στη χώρα, αλλά συνολικά τρία.

Ανακρίσεις υπόπτων και συλλήψεις

Για την υπόθεση έχουν γίνει μέχρι στιγμής πέντε συλλήψεις. Το Reuters μετέδωσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ότι ένας άνδρας περίπου 20 ετών, συνελήφθη από τις Αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας ως ύποπτος για τους θανάτους των 39 ανθρώπων στο φορτηγό.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE μετέδωσε ότι ο άνδρας συνελήφθη στο λιμάνι του Δουβλίνου σήμερα το πρωί, μετά την άφιξή του με φέριμποτ από τη Γαλλία, κι ότι η αστυνομία θέλει να τον ανακρίνει σχετικά με την πορεία που ακολούθησε το κοντέινερ, όπου βρέθηκαν τα πτώματα.

Εξάλλου, την Παρασκευή, συνελήφθη ως ύποπτος στο αεροδρόμιο του Στάντστεντ, ένας 48χρονος από τη Βόρεια Ιρλανδία, με την υποψία της συνωμοσίας για εμπορία ανθρώπων και ανθρωποκτονία.

Η αστυνομία συνέλαβε επίσης, ένα ζευγάρι ως ύποπτους για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση. Πρόκειται για έναν 38χρονο άνδρα και μία συνομήλικη γυναίκα από το Τσέσαϊρ, που θεωρείται ότι ήταν οι τελευταίοι γνωστοί ιδιοκτήτες του «φορτηγού του θανάτου». Η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι τους την Παρασκευή.

Υπό κράτηση είναι από την πρώτη στιγμή και ο οδηγός του φορτηγού, Μο Ρόμπινσον, με την αστυνομία, ωστόσο, να διερευνεί το ενδεχόμενο ο 25χρονος να μην εμπλέκεται στην υπόθεση.

Oι έρευνες σε Βρετανία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Κίνα για την υπόθεση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ