ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει στις προκλήσεις η Άγκυρα: Έχουμε στοιχεία ότι οι Έλληνες βασανίζουν μετανάστες

Επιμένει στις προκλήσεις η Άγκυρα: Έχουμε στοιχεία ότι οι Έλληνες βασανίζουν μετανάστες
ASSOCIATED PRESS / Akin Celiktas

Η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της σε βάρος της Ελλάδας για το προσφυγικό, επανερχόμενη εκ νέου στους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος το Σάββατο είχε κατηγορήσει τη χώρα μας ότι πυροβολεί μετανάστες και βυθίζει τις βάρκες τους.

Παρά την ιδιαίτερα αυστηρή απάντηση της Αθήνας, η Άγκυρα εμμένει στα λεγόμενα του κ. Τσαβούσογλου, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να κατηγορεί Έλληνες αξιωματικούς ότι δέρνουν μετανάστες και ότι η χώρα μας επιδίδεται σε βίαιες επαναπροώθήσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της γείτονος αναφέρεται σχετικά: «Παρότι η Ελλάδα αρνείται το γεγονός ότι οι παράτυποι μετανάστες ωθούνται πίσω στη χώρα μας, η βίαιη απώθησή τους από τις ελληνικές αρχές, συνεχίζεται από ξηράς και θαλάσσης. (…) Από συνεντεύξεις μεταναστών που επέστρεψαν στην Τουρκία προκύπτει ότι αυτά τα άτομα συνελήφθησαν από τους Έλληνες που κατάσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, έγιναν αποδέκτες παράνομης συμπεριφοράς σε πολλές περιπτώσεις, έγιναν θύματα ξυλοδαρμού και επέστρεψαν με τη βία στα σύνορα, συνοδευόμενοι από Έλληνες αξιωματούχους».

«Έχουμε οπτικοακουστικό υλικό, έγγραφα και δηλώσεις μεταναστών που αποδεικνύουν τις πρακτικές των Ελλήνων αξιωματούχων. Οι πρακτικές αυτές είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο και έχουν καταγραφεί και από διεθνείς οργανισμούς. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την Ελλάδα να αναστείλει και να διερευνήσει αυτές τις δραστηριότητες απέλασης, οι οποίες αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο. (…) Καλούμε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί για τη διόρθωση αυτής της πολιτικής, η οποία είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, αντί να αρνείται τις περιπτώσεις βίαιων επαναπροωθήσεων που εντόπισε το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο διαθέτει όλες τις πληροφορίες και τα έγγραφα που διαθέτουμε», προσέθεσε το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ίδια ανακοίνωση.

Χαρίτσης: Απόλυτα καταδικαστέες οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στην αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα αναφέρθηκε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

«1. Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου είναι απόλυτα καταδικαστέες τη στιγμή μάλιστα που η τουρκική ηγεσία εργαλειοποιεί τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές για να απειλήσει την Ευρώπη.

2. Ο κ. Πέτσας έχει απόλυτο δίκιο ότι τα τελευταία 4μησι χρόνια σώζαμε και περιθάλπαμε κόσμο και το Λιμενικό Σώμα έχει καταβάλει απίστευτες προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση. Το θέμα είναι τώρα τι οδηγίες υπάρχουν στη θάλασσα.

3. Τι εννοεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν λέει ότι "Ζητάμε παντού και στην Ευρώπη και στο εσωτερικό την κατανόηση όλων, ότι όταν αυξάνουμε τις περιπολίες.... αυξάνει στατιστικά και η πιθανότητα να έχουμε, δυστυχώς, θέματα, όπως αυτό το τραγικό περιστατικό τις προηγούμενες ημέρες."; Έχουν ή δεν έχουν τα στελέχη του λιμενικού- τα οποία μάλιστα πραγματοποιούν αυξημένες περιπολίες - τις διαταγές να τηρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για έρευνα και διάσωση βάσει του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου; Γιατί ανεβαίνει στατιστικά η πιθανότητα για θανάτους αντί να ανεβαίνει για διασώσεις, όταν αυξάνονται οι περιπολίες;»

Στην αντεπίθεση ο Πέτσας: Αφήνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρικυμία του

Σε σκωπτικό τόνο απάντησε το βράδυ της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα του Αλέξη Χαρίτση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ "ξύπνησε" και μετά από 24 ώρες θυμήθηκε να "καταδικάσει" τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών... Αλλά με τα ερωτήματα του στην ουσία δικαιολογεί τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου που δήθεν "καταδικάζει"», δήλωσε ο κ. Πέτσας, απαντώντας στο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αφήνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρικυμία του και συνεχίζουμε, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο, να φυλάσσουμε τα σύνορά μας και να σώζουμε ζωές», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αυστηρή απάντηση από το ΥΠΕΞ

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σε αυστηρό τόνο στις κατηγορίες του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών» τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ανάλογοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί δήθεν πρακτικών σε βάρος προσφύγων εκθέτουν όσους τους προβάλλουν, ενώ προσβάλλουν τόσο τα στελέχη των εμπλεκόμενων ελληνικών Αρχών όσο και τους Έλληνες πολίτες που καταβάλλουν καθημερινά τιτάνιες προσπάθειες για να σώζουν ζωές», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η Ελλάδα είναι μία ευνομούμενη, δημοκρατική πολιτεία που επιτηρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με υψηλή αίσθηση ανθρωπισμού», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της.

«Περί του αντιθέτου ισχυρισμοί δεν χρησιμεύουν παρά μόνον για να καλύψουν την απροθυμία αυτών που διακινούν τους ισχυρισμούς αυτούς να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, o Τσαβούσογλου είπε:

«Η Ελλάδα πυροβολούσε τις βάρκες των προσφύγων, τις βύθιζε στο Αιγαίο και τους έστελνε με τη βία, τραυματισμένους, πίσω στην Τουρκία».

Πλακιωτάκης: Η Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία της με την Ε.Ε.

«Κάποιοι διακινδυνεύουν την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα και μάλιστα ζητούν και τα ρέστα, την ώρα που τα δικά μας στελέχη του Λιμενικού δίνουν αγώνα για να την προστατεύσουν. Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα»: αυτό δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Υπ. Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΑΝΤ1, ο κ. Πλακιωτάκης είπε: «Καλό θα ήταν η Τουρκία αντί να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την ΕΕ. Την ώρα που οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού σώζουν ζωές, κάποιοι “παίζουν” με τις ζωές».

Όπως τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας, «οι άνδρες κι οι γυναίκες του Λιμενικού, με ευαισθησία και αυταπάρνηση, επί 24 ώρες το 24ώρο προφυλάσσουν την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα. Εμείς ως Υπ. Ναυτιλίας ενισχύουμε και με μέσα και με προσωπικό τα λιμεναρχεία του ανατολικού Αιγαίου».

«Η Τουρκία λειτουργεί με παράνομο και αυταρχικό τρόπο, με παραβατική συμπεριφορά και δίχως σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας και σε αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι», υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης, σημειώνοντας ότι καθώς προχωρά γοργά ο ανάλογος σχεδιασμός, «μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει ολοκληρωμένη επιτήρηση στο ανατολικό Αιγαίο και θα υπάρχει και εξοικονόμηση πόρων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ