ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Οργή Μπολσονάρου με ΜΜΕ που τον εμπλέκουν στη δολοφονία ακτιβίστριας

Βραζιλία: Οργή Μπολσονάρου με ΜΜΕ που τον εμπλέκουν στη δολοφονία ακτιβίστριας
ASSOCIATED PRESS / Amr Nabil

Έντονη ήταν η αντίδραση του Βραζιλιάνου Προέδρου, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ενάντια σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ του μεγαλύτερου δικτύου της χώρας O Globo, που εμπλέκει πλέον το όνομά του και του οδηγού του Άντερσον Γκόμεζ στη δολοφονία της πολιτικού του Ρίο ντε Τζανέιρο και γνωστής ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μαριέλε Φράνκου, το Μάρτιο του 2018.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, ο ύποπτος για τη δολοφονία λίγη ώρα πριν την εκτέλεση της Φράνκου είχε δηλώσει στον φύλακα του πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών όπου διαμένει ο Μπολσονάρου ότι μεταβαίνει στην κατοικία του Προέδρου. Σύμφωνα με την κατάθεση του φύλακα στην αστυνομία, ο ύποπτος αφού εισήλθε στο συγκρότημα κατοικιών είχε συναντηθεί με έναν πρώην αστυνομικό, ο οποίος επίσης κατηγορείται για τη δολοφονία της πολιτικού.

Η δολοφονία της Μαριέλε Φράνκου είχε συνταράξει τη χώρα, βλέποντας να δολοφονείται με ψυχρό τρόπο μία μαύρη, δεδηλωμένη ομοφυλόφιλη και πασίγνωστη για τους αγώνες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Φράνκου για καιρό κατήγγειλε τις ανθρωποκτονίες στις παραγκουπόλεις (φαβέλας) που πραγματοποιούνταν από παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες συγκροτούνταν από πρώην και νυν αστυνομικούς και πυροσβέστες.

Για την δολοφονία της συνελήφθησαν δύο πρώην αστυνομικοί, οι Ρόνι Λέσα (που είχε αποπεμφθεί από το σώμα για μία σειρά επεισοδίων βίας και διαφθοράς) και Έλσιου Κεϊρόζ, συνταξιούχος αστυνομικός. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο πρώην αστυνομικοί εκτέλεσαν συμβόλαιο θανάτου, έναντι 50.000 δολαρίων, κατηγορία που αρνούνται οι συνήγοροί τους.

Λίγο μετά την εμπλοκή του ονόματος του Μπολσονάρου, οι αρχές που ερευνούν την υπόθεση της δολοφονίας ανακοίνωσαν πως ο φύλακας - που όμως φέρεται να έχει σημειώσει την ώρα και την ημέρα που παρουσιάσθηκε ο ύποπτος και δηλώνει ο ίδιος ότι κάλεσε το εσωτερικό 58, όπου διαμένει ο Μπολσονάρου - έκανε λάθος και κάλεσε τον Λέσα, που διαμένει δύο κατοικίες μετά το σπίτι του Προέδρου.

Η είδηση προκάλεσε την οργή του Μπολσονάρου, ο οποίος βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία. Σε τρείς απ’ ευθείας μεταδόσεις του στο Facebook, ο πρόεδρος καταφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις εναντίον του TV Globo και του ιδιοκτήτη του Βίλσον Βίλτζερ, υπονοώντας επίσης πως ενδεχομένως να μην ανανεώσει την τηλεοπτική άδεια του δικτύου, που εκπνέει το 2020. «Είναι μία σάπια, ποταπή δημοσιογραφία από πλευράς του Globo», δήλωσε ο πρόεδρος από την σουίτα του σε ξενοδοχείο του Ριάντ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο ίδιος, τόνισε πως την ημέρα της δολοφονίας της Φράνκου, ο ίδιος βρισκόταν στη Μπραζίλια για να παραστεί σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο (τότε ήταν ακόμη βουλευτής) και συνέδεσε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ με τις προσπάθειες να σπιλώσουν αυτόν και την οικογένειά του. Ο πρόεδρος τόνισε πως στόχος του ιδιοκτήτη του Globo είναι «να καταστρέψει την οικογένεια Μπολσονάρου» πριν τις εκλογές του 2020.

Από την πλευρά του το δίκτυο, που ανήκει στον μεγαλύτερο ειδησεογραφικό όμιλο της χώρας, ο οποίος έχει εφημερίδες, εκδόσεις και ιντερνετικές υπηρεσίες, ανακοίνωσε πως το μόνο που κάνει είναι υπεύθυνη δημοσιογραφία και όσον αφορά την άδεια εκπομπής του, πρόσθεσε πως επί 54 χρόνια που την έχει εξασφαλίσει έχει συμμορφωθεί προς όλες τις απαιτήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ