ΚΟΣΜΟΣ

Πρόσφυγες: τους αρπάζουν χρήματα και κοσμήματα με κρατική βούλα

Πρόσφυγες: τους αρπάζουν χρήματα και κοσμήματα με κρατική βούλα
Δεξιά, η υπουργός ενσωμάτωσης της Δανίας Inger Støjberg στη συζήτηση στη Βουλή για το προσφυγικό, πάνω αριστερά η επιστολή διαμαρτυρίας του δανού συγγραφέα Christian Mørk με το δαχτυλίδι της προγιαγιάς του και κάτω αριστερά συνοριακοί έλεγχοι στη μεθόριο της Γαλλίας με την Ιταλία Reuters - social media

Στα τέλη του περασμένου μήνα, στο γραφείο της υπουργού ενσωμάτωσης της Δανίας, Inger Støjberg, έφτανε, με το ταχυδρομείο, επιστολή του διάσημου συγγραφέα συμπατριώτη της, Christian Mørk· εκτός από το γράμμα ο φάκελος περιείχε και το δαχτυλίδι της προγιαγιάς του.

Το κείμενο έλεγε:

Η προγιαγιά μου ήρθε από τη Ρωσία στη Δανία το 1860. Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν της ζήτησαν στα σύνορα να παραδώσει ό,τι πολύτιμο είχε μαζί της· αναλογιζόμενος, όμως, όσους θα υποστούν τώρα αυτόν τον εξευτελισμό σας αποστέλλω το δαχτυλίδι της.

Christian Mørk

Ο Christian Mørk, η επιστολή και το δαχτυλίδι της προγιαγιάς του - Πηγή: social media

Μ’ αυτόν τον τρόπο, ο Christian Mørk ένωσε τη φωνή του μ’ εκείνες αρκετών εντός Δανίας και πολύ περισσότερων εκτός που διαμαρτύρονται για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (με εξαίρεση όσα έχουν «συναισθηματική αξία» όπως, για παράδειγμα, οι βέρες) αξίας μεγαλύτερης των 1.350 ευρώ από τους πρόσφυγες και το οποίο υπερψηφίστηκε απόψε από τη Βουλή.

Αρχικά προβλεπόταν πολύ μικρότερο ποσό όμως ο σάλος που ξέσπασε διεθνώς οδήγησε σε αλλαγή του ενώ προστέθηκε και η πρόβλεψη της «συναισθηματικής αξίας» μετά από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που παραλλήλιζαν με πρακτικές της ναζιστικής Γερμανίας κατά των Εβραίων. Μέλη της κυβέρνησης, επίσης, κατακλύστηκαν με μέιλ διαμαρτυρίας -όπως αυτό που δέχτηκε η υπουργός ενσωμάτωσης με ζωγραφιά που τη δείχνει να πατά πάνω στο αστέρι του Δαυίδ κι έναν πέλεκυ να ετοιμάζεται να πέσει στο κεφάλι της. Αντιδρώντας η Støjberg ανέβασε η ίδια στη σελίδα της στο Facebook τη ζωγραφιά, συστήνοντας στον αποστολέα να βρει έναν...καλό δάσκαλο εικαστικών διότι, όπως σχολίασε, το έργο του είναι κακότεχνο.

Inger Støjberg

Η ανάρτηση της Inger Støjberg με τη ζωγραφιά - Πηγή: Facebook

Το νομοσχέδιο είχε ευρεία υποστήριξη από τα κόμματα στην Κοπεγχάγη ενώ η κυβέρνηση, στην κριτική που δέχεται, ως επί το πλείστον, από το εξωτερικό απαντά με το επιχείρημα ότι αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει για τους ανέργους στη χώρα, στους οποίους επιβάλλεται να εκποιούν περιουσιακά στοιχεία από ένα συγκεκριμένο ύψος και πάνω έτσι ώστε να δικαιούνται επιδόματα.

Γερμανία και Ελβετία όπως Δανία

Στο ίδιος μήκος κύματος με τη Δανία, η Γερμανία έχει ήδη προχωρήσει σε κατασχέσεις κοσμημάτων και μετρητών από πρόσφυγες που μπαίνουν στη χώρα από τα σύνορα με την Αυστρία.

Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει ο βαυαρός ΥΠΕΣ, Joachim Herrmann, οτιδήποτε αξίας άνω των 750 ευρώ μπορεί να κατάσχεται στο κρατίδιό του. Στη γειτονική Βάδη-Βυρτεμβέργη το ποσό είναι ακόμη μικρότερο: χρήματα και τιμαλφή αξίας άνω των 350 ευρώ κατάσχονται.

Στην Ελβετία, έχουν καταγραφεί, όπως γράφει ο Independent, 112 περιπτώσεις όπου περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1000 φράγκων κατασχέθηκαν, το 2015, από αιτούντες άσυλο. Οι αρμόδιες αρχές έχουν ανακοινώσει ότι όσοι εγκαταλείπουν εντός 7 μηνών οικειοθελώς τη χώρα, χρήματα και τιμαλφή θα τους επιστρέφονται.

Η Δανία έχει δεχτεί στο έδαφός της 21.300 πρόσφυγες και ως γνωστόν έχει επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της. Το ίδιο έχουν κάνει Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία.

συνοριακοί έλεγχοι, πρόσφυγες, γαλλία

Συνοριακοί έλεγχοι στη μεθόριο της Γαλλίας με την Ιταλία - Πηγή: REUTERS/Eric Gaillard

Ακόμη μία σκληρή διάταξη του νόμου που ψηφίστηκε απόψε στη Δανία είναι αυτή που αφορά καθυστερήσεις στην επανένωση μελών της ίδιας οικογένειας έτσι ώστε να αποθαρρύνονται οι πρόσφυγες να προσκαλούν τις οικογένειές τους στη Δανία.

Διαβάστε ακόμη:

Παρατείνει η Δανία τους συνοριακούς ελέγχους με τη Γερμανία

Δανία: Σύμφωνη και η αντιπολίτευση με την κατάσχεση αγαθών των προσφύγων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ