ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Ο Γιούνκερ θέλει ενίσχυση των συνόρων ΠΓΔΜ- Ελλάδας

Politico: Ο Γιούνκερ θέλει ενίσχυση των συνόρων ΠΓΔΜ- Ελλάδας
REUTERS/Vincent Kessler

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στηρίζει μέσω απαντητικής επιστολής που απέστειλε χθες Δευτέρα στο Σλοβένο Πρωθυπουργό, τις προτάσεις της Σλοβενίας για την ενίσχυση των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές προς το Βορρά, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Politico.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι περισσότεροι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα θα παραμένουν εκεί, ενώ με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η πίεση που ασκείται στις χώρες διέλευσης αλλά και η πίεση που ασκείται στην Αυστρία και στη Γερμανία.

Η Politico, όπως αναφέρει, είχε πρόσβαση σε αντίγραφο της επιστολής, όπου αναφέρεται ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα «παρέχουν συνδρομή στις αρχές της ΠΓΔΜ για τη στήριξη του ελέγχου των συνόρων με την Ελλάδα μέσω της απόσπασης αστυνομικών και της παροχής εξοπλισμού».

Σημειώνεται επίσης, ότι στην επιστολή, ο Γιούνκερ αναφέρει ότι οι χώρες της μεταναστευτικής οδού των Δυτικών Βαλκανίων, είτε είναι μέλη της ΕΕ είτε όχι, πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν σε πρόσφυγες τη διέλευση των συνόρων χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τη γείτονα χώρα.

Εξάλλου την εκτίμηση ότι οσονούπω η Ελλάδα θα τεθεί de facto εκτός Σέγκεν, προσωρινά, επειδή δεν θα είναι σε θέση να χειριστεί την προσφυγική κρίση, διατυπώνει ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης Tεο Φράνκεν, σε δηλώσεις του προς τη βελγική εφημερίδα De Standaard.

Σημειώνεται επίσης ότι ο ακραία συντηρητικός Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης, είναι απ’ αυτούς που πρωτοστατούν στην κριτική εναντίον της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμα:

Συνθήκη Σένγκεν: Επιβεβαιώνει τo ενδεχόμενο για κλείσιμο συνόρων η Κομισιόν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ