ΚΟΣΜΟΣ

Νταβός: Έκκληση από ειδικούς να μπουν κανόνες για τους στρατιώτες-ρομπότ

Νταβός: Έκκληση από ειδικούς να μπουν κανόνες για τους στρατιώτες-ρομπότ
REUTERS/Ruben Sprich

Μια ομάδα από κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της ρομποτικής, των όπλων και του αφοπλισμού κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου, να θέσουν τις βάσεις για κανόνες όσον αφορά τα ρομπότ δολοφόνους ,όπως έχουν κάνει και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Οι ειδικοί, που μίλησαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, θέλουν ο κόσμος να είναι έτοιμος για την ημέρα που τα ρομπότ δολοφόνοι θα γίνουν πραγματικότητα.

Τι είναι το ρομπότ δολοφόνος; Είναι ένα ρομπότ αυτό-κατευθυνόμενο που είναι ικανό να προγραμματίσει, να βάλει στόχο και να σκοτώσει ανθρώπους, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Δεν υπάρχουν ακόμη αλλά όπου να’ ναι έρχονται.

Μπορεί να θυμίζουν ταινία φαντασίας, αλλά ο καθηγητής επιστήμης υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, Dr. Stuart Russell, λέει πως αν αξιοποιήσουμε την τεχνολογία αυτό-κατευθυνόμενων αυτοκινήτων και drones, τα ρομπότ δολοφόνοι θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η Angela Kane, ανωτέρα συνεργάτης του Κέντρου Αφοπλισμού και Μη-Διάδοσης ‘Οπλων στην Βιέννη, συμφωνεί πως τα ρομπότ δολοφόνοι είναι μια τεράστια ανησυχία για τον κόσμο. «Είναι πολύ πιο εύκολο να κατασκευαστούν αυτόνομα, θανατηφόρα ρομπότ αντί να κατασκευαστούν πυρηνικά όπλα. Αυτό για μένα είναι η μεγαλύτερη ανησυχία», είπε η ίδια και προσέθεσε πως «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η τεχνολογία αυτή δεν θα πέσει στα χέρια λάθος ανθρώπων».

Οι ειδικοί προέτρεψαν τους ηγέτες και τους βιομηχανικούς παράγοντες του κλάδου, να δημιουργήσουν σκληρούς κανονισμούς, σε περίπτωση δημιουργίας αυτών τον φονικών μηχανών.

Η Kane είπε ότι έχει εργαστεί για να προχωρήσουν τα πράγματα, αλλά η βασική προεργασία ξεκίνησε μόλις το 2014. «Δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος, πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος για την υλοποίηση του έργου» είπε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ