ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Τέλος επιδρομών ανακοίνωσε το Ισραήλ μετά τα νέα πλήγματα τα ξημερώματα της Παρασκευής

Γάζα: Τέλος επιδρομών ανακοίνωσε το Ισραήλ μετά τα νέα πλήγματα τα ξημερώματα της Παρασκευής
AP Photo/Adel Hana

Το Ισραήλ ανακοίκνωσε την ολοκλήρωση των αεροπορικών επιδρομών εναντίων στελεχών της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, στη Λωρίδα της Γάζας, μετά και αεροπορικά πλήγματα του ισραηλινού στρατού τα ξημερώματα της Παρασκευής, παρά την εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή χθες, Πέμπτη, στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η ανεπίσημη κατάπαυση πυρός που τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη, έβαλε τέλος σε μία διήμερη κλιμάκωση της έντασης που πυροδοτήθηκε από την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, εναντίον ενός ανώτερου στελέχους της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Από τις ισραηλινές επιδρομές σκοτώθηκαν 34 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 16 ήταν άμαχοι, σύμφωνα με το Associated Press.

Η Χαμάς, σε μία κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης και διατήρησης της ηρεμίας, ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται για αυτήν την εβδομάδα οι διαμαρτυρίες κατά μήκος του του μεθοριακού φράχτη με το Ισραήλ, που πραγματοποιούνται από τον Μάρτιο του 2018.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται στο πλαίσιο της «Μεγάλης πορείας της επιστροφής», όπως την ονομάζουν οι Παλαιστίνιοι, διεκδικώντας κυρίως την άρση του αυστηρού αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια στον θύλακα και το δικαίωμα να επιστρέψουν στη γη από την οποία οι οικογένειές τους διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, το 1948.

Παρόλο που ο ισραηλινός στρατός συνήθως θεωρεί υπεύθυνη τη Χαμάς για όλες τις επιθέσεις που εξαπολύονται από τη Γάζα, ήταν η πρώτη φορά που οι ισραηλινές δυνάμεις στοχοθετήσαν μόνο την Ισλαμική Τζιχάντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ