ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ένοχος για επτά κατηγορίες ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ, Ρότζερ Στόουν

ΗΠΑ: Ένοχος για επτά κατηγορίες ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ, Ρότζερ Στόουν
AP / Jose Luis Magana

Ένοχος και για τις επτά κατηγορίες με τις οποίες βαρυνόταν κρίθηκε σήμερα ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρότζερ Στόουν, ο οποίος δικαζόταν για ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο, παρακώλυση δικαιοσύνης και εκφοβισμό μάρτυρα.

Η απόφαση των ενόρκων, που συνεδρίαζαν επί δύο ημέρες στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, συνιστά πλήγμα για τον ίδιο τον Στόουν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι κατηγορίες σε βάρος του 67χρονου Στόουν, ενός βετεράνου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που αυτοχαρακτηριζόταν «απατεώνας» και «προβοκάτορας», ανέκυψαν από την έρευνα που έκανε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ για την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2016 ο Στόουν έπαιζε τον ρόλο του «αγγελιαφόρου» μεταξύ του ιστοτόπου WikiLeaks και του επιτελείου του Τραμπ. Είναι ο έκτος άνθρωπος που συνδέεται με τον Τραμπ και το επιτελείο του ο οποίος κρίνεται ένοχος ή δηλώνει ένοχος για διάπραξη ποινικού αδικήματος τα δυο τελευταία χρόνια. Ο ίδιος δεν κατέθεσε στο δικαστήριο, όμως σε βάρος του κατέθεσαν δύο πρώην στελέχη του προεκλογικού επιτελείου του προέδρου.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι ο Στόουν είπε ψέματα στο Κογκρέσο σχετικά με τις επαφές που είχε με τον WikiLeaks, τον ιστότοπο που έδωσε στη δημοσιότητα τα υποκλαπέντα - προφανώς από Ρώσους χάκερ μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον.

Η ποινή που θα του επιβληθεί πρόκειται να ανακοινωθεί στις 6 Φεβρουαρίου 2020. Μέχρι τότε ο Στόουν παραμένει ελεύθερος. Εκτιμάται ότι θα ασκήσει έφεση στην ποινή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ