ΚΟΣΜΟΣ

Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος συγχαίρει τη Μέρκελ για το προσφυγικό

Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος συγχαίρει τη Μέρκελ για το προσφυγικό
P/F/H/ullstein bild via Getty Images/Ideal Images

Την «ηρωική» πολιτική υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων που εφαρμόζει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, χαιρέτισε χθες η Αμερικανίδα ακαδημαϊκός, Ρουθ Κλούγκερ, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, μιλώντας σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 71η επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς.

Το ρητό της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης «θα τα καταφέρουμε μαζί», το οποίο προτάσσει εδώ και μήνες ενώ οι ροές των προσφύγων συνεχώς αυξάνονται είναι «ένα απλό σύνθημα κι επομένως ηρωικό» τόνισε η Ρουθ Κλούγκερ, ηλικίας 84 ετών, κατά τη διάρκεια της συγκινητικής ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον της Μπούντεσταγκ, που τιμά κάθε χρόνο την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης την 27η Νοεμβρίου του 1945.

Ενώπιον της καγκελαρίου που παρακολουθούσε την ομιλία της, η Κλούγκερ, που έχει επιζήσει από την φρίκη του Άουσβιτς, υπογράμμισε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι ήταν μία από εκείνους «που πέρασε από την κατάπληξη στον θαυμασμό», καθώς είδε τη Γερμανία να ανοίγει διάπλατα τα σύνορά της τον περασμένο χρόνο σε περίπου 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες που είχαν καταδικαστεί στην εξορία λόγω του πολέμου, της τρομοκρατίας ή της ανέχειας.

«Αυτή η χώρα που πριν από 80 χρόνια ήταν υπεύθυνη για τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα του αιώνα, σήμερα κέρδισε τα χειροκροτήματα ολόκληρου του κόσμου χάρη στο γεγονός ότι άνοιξε τα σύνορά της και χάρη στη γενναιοδωρία με την οποία ανέλαβε κι αναλαμβάνει ακόμα τις ροές των Σύρων και άλλων εθνικοτήτων προσφύγων στη χώρα», υπογράμμισε η διανοούμενη που έχει γεννηθεί στην Αυστρία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ μετά τον Πόλεμο.

Γεννημένη το 1931 στη Βιέννη, η Ρουθ Κλούγκερ, ειδική στην γερμανική φιλολογία, εξορίστηκε στην ηλικία των 11 ετών. Στα 14 της μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς προτού σταλεί σε ένα άλλο στρατόπεδο όπου την υποχρέωσαν σε καταναγκαστικά έργα.

Μετανάστευσε στις ΗΠΑ σε ηλικία 15 ετών και έγραψε το βιβλίο «Άρνηση Μαρτυρίας» στα γαλλικά με θέμα την εμπειρία της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης-θανάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ