ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Σχεδιάζει την απέλαση 80.000 αιτούντων άσυλο

Σουηδία: Σχεδιάζει την απέλαση 80.000 αιτούντων άσυλο
REUTERS/Jessica Gow/TT

Η Σουηδία σχεδιάζει να απελάσει έως και 80.000 ανθρώπους που έχουν αιτηθεί άσυλο και η αίτηση τους πρόκειται να απορριφθεί όπως προκύπτει από τον Τύπο της χώρας και από της δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της χώρας Άντερς Ίγκεμαν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σουηδού πολιτικού σχεδιάζεται η αεροπορική μεταφορά των συγκεκριμένων ανθρώπων στη χώρα τους, μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια. Αργότερα ο Ίνγκεμαν διευκρίνισε μέσω Twitter πως δεν μπαίνει στη διαδικασία να εξετάσει πόσοι μετανάστες έχουν τις προϋποθέσεις να τους δοθεί το καθεστώς του ασύλου και πως αυτό εναπόκειται στα δικαστήρια.

Την περασμένη χρονιά περίπου 163.000 άνθρωποι αιτήθηκαν άσυλο στη Σουηδία, ο μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη αναλογικά με τον πληθυσμό. Για την ώρα τo 2016, ο αριθμός παρουσιάζει αναλογική μείωση, κάτι που εξηγείται και με τους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους.

Σε κάθε περίπτωση η προσφυγική κρίση φέρνει τη Σουηδία ενώπιον δύσκολων αποφάσεων, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί από τους αιτούντες άσυλο που δεν δικαιούνται πλέον να διαμείνουν νόμιμα στη χώρα, θα καταφύγουν στην παρανομία.

Διαβάστε ακόμα:

Σκληρό άρθρο του Γιούνκερ για τους ηγέτες της ΕΕ για το προσφυγικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ