ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου: Τρομοκρατική ενέργεια λέει η αστυνομία - Νεκρός ο δράστης

Επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου: Τρομοκρατική ενέργεια λέει η αστυνομία - Νεκρός ο δράστης
AP Photo/Alberto Pezzali

Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου αντιμετωπίζει επίσημα την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, ως τρομοκρατική.

Ο δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών αφού προηγουμένως τραυμάτισε με μαχαίρι -σύμφωνα με πληροφορίες- πέντε άτομα.

Όπως ανακοίνωσε ο υποδιοικητής της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, Νιλ Μπασού, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει επισήμως αναλάβει τις έρευνες για το περιστατικό, τονίζοντας ότι «διατηρούμε ανοιχτά τα ενδεχόμενα ως προς οποιοδήποτε κίνητρο».

Όπως είπε, στην επίθεση έχουν τραυματιστεί αρκετά άτομα, αλλά δεν επιβεβαίωσε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, ούτε τη σοβαρότητα της κατάστασής τους.

«Λόγω των αναφορών ότι ο ύποπτος μπορεί να είχε στην κατοχή του έναν εκρηκτικό μηχανισμό, αναπτύχθηκαν στο σημείο πυροτεχνουργοί (της αντιτρομοκρατικής) και αποκλείστηκε μια μεγάλη περιοχή ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει κανένας περαιτέρω κίνδυνος για τους πολίτες», συνέχισε ο Μπάσου.

«Ωστόσο, μπορώ να επιβεβαιώσω σε αυτό το σημείο ότι πιστεύουμε πως η συσκευή που ήταν δεμένη στο σώμα του υπόπτου ήταν ψεύτικη», πρόσθεσε.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν οι αστυνομικές περιπολίες σε όλο το Λονδίνο αλλά και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

H αστυνομία κάνει έκκληση στους πολίτες για πληροφορίες, βίντεο και φωτογραφίες του περιστατικού ώστε να διευκολύνουν την έρευνα.

Σημειώνεται πως η Γέφυρα του Λονδίνου ήταν το σημείο τρομοκρατικής επίθεσης τον Ιούνιο του 2017, όταν τρεις τζιχαντιστές έπεσαν με το φορτηγάκι τους πάνω σε πεζούς και στη συνέχεια επιτέθηκαν στους περαστικούς στη γύρω περιοχή σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους.

Τον Μάρτιο του 2017, ένας άλλος δράστης τραυμάτισε θανάσιμα με αυτοκίνητο τέσσερις ανθρώπους στη γειτονική Γέφυρα του Γουέστμινστερ, στη συνέχεια σκότωσε με μαχαίρι έναν αστυνομικό προτού οι δυνάμεις ασφαλείας τον πυροβολήσουν θανάσιμα σε μια αυλή έξω από το Κοινοβούλιο.

Δείτε live εικόνα:

Το χρονικό της επίθεσης

H επίθεση στη γέφυρα του Λονδίνου σημειώθηκε στις 1.58 το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με την αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και η γέφυρα εκκενώθηκε.

Σε ένα βίντεο διάρκειας 14 δευτερολέπτων που αναρτήθηκε αρχικά στο Twitter διακρίνονται τρεις αστυνομικοί να απομακρύνονται από έναν άνδρα που κείτεται στο οδόστρωμα. Δύο αστυνομικοί τον σημαδεύουν με τα όπλα τους.

Ένας μάρτυρας είπε επίσης ότι είδε έναν άνδρα στο έδαφος, με ένα μαχαίρι και ένα σακίδιο κοντά του.

Δημοσιογράφος του BBC που ήταν παρών στο σημείο είπε πως είδε μια ομάδα ανδρών να τσακώνεται με έναν άλλο άνδρα. Ο ίδιος σημειώνει:

«Στο σημείο έφτασαν άμεσα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αρκετοί πυροβολισμοί σημειώθηκαν και χτυπήθηκε ένας άνδρας».

Τι αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας

Ο Einer Orn, που βρισκόταν κοντά στη γέφυρα, είπε στο BBC ότι έτρωγε το μεσημεριανό του όταν ξαφνικά είδε κάποια περιπολικά να φτάνουν στο σημείο. Δήλωσε, μάλιστα, ότι άκουσε δύο δυνατούς ήχους που θύμισαν πυροβολισμούς, ωστόσο θα μπορούσαν να είναι και πυροτεχνήματα.

«Μερικά λεπτά αργότερα άκουσα και άλλους πυροβολισμούς και άνθρωποι άρχισαν να απομακρύνονται τρέχοντας από τη γέφυρα. Σταμάτησαν και τα λεωφορεία….» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το περιστατικό παρακολουθεί στενά και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διέκοψε την προεκλογική του εκστρατεία και επέστρεψε στην Ντάουνινγκ Στριτ προκειμένου να ενημερώνεται άμεσα για τις εξελίξεις.

«Ενημερώνομαι για το περιστατικό στη γέφυρα του Λονδίνου και θέλω να ευχαριστήσω την αστυνομία και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για την άμεση κινητοποίησή τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ