ΚΟΣΜΟΣ

Γέφυρα του Λονδίνου: Δύο πολίτες πέθαναν από την επίθεση με μαχαίρι - Νεκρός και ο δράστης

Γέφυρα του Λονδίνου: Δύο πολίτες πέθαναν από την επίθεση με μαχαίρι - Νεκρός και ο δράστης
AP Photo/Matt Dunham

Δύο πολίτες σκοτώθηκαν στην επίθεση που εξαπέλυσε ένας άνδρας, οπλισμένος με μαχαίρι στη Γέφυρα του Λονδίνου, σύμφωνα με βρετανικά μέσα.

Ο δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών αφού προηγουμένως τραυμάτισε με μαχαίρι τουλάχιστον πέντε άτομα.

«Με βαριά καρδιά οφείλω να σας ενημερώσω ότι εκτός από τον ύποπτο, που σκοτώθηκε από αστυνομικούς, δύο από τους τραυματίες στην επίθεση δυστυχώς υπέκυψαν» στο νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί, ανακοίνωσε η αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Κρεσίντα Ντικ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, άλλοι τρεις τραυματίες παραμένουν για νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Η Ντικ είπε ότι στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται θα αυξηθούν οι περιπολίες, ένοπλων και άοπλων αστυνομικών. Οι αρχές, πρόσθεσε, εργάζονται για να ελαχιστοποιήσουν οποιαδήποτε απειλή μπορεί να υπάρχει.

«Εργαζόμαστε με τη μέγιστη ταχύτητα για να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη και αν έχει εμπλακεί κάποιος άλλος» στην υπόθεση αυτή, τόνισε.

Όπως ανακοίνωσε ο υποδιοικητής της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, Νιλ Μπασού, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει επισήμως αναλάβει τις έρευνες για το περιστατικό, τονίζοντας ότι «διατηρούμε ανοιχτά τα ενδεχόμενα ως προς οποιοδήποτε κίνητρο».

«Λόγω των αναφορών ότι ο ύποπτος μπορεί να είχε στην κατοχή του έναν εκρηκτικό μηχανισμό, αναπτύχθηκαν στο σημείο πυροτεχνουργοί (της αντιτρομοκρατικής) και αποκλείστηκε μια μεγάλη περιοχή ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει κανένας περαιτέρω κίνδυνος για τους πολίτες», συνέχισε ο Μπάσου.

«Ωστόσο, μπορώ να επιβεβαιώσω σε αυτό το σημείο ότι πιστεύουμε πως η συσκευή που ήταν δεμένη στο σώμα του υπόπτου ήταν ψεύτικη», πρόσθεσε.

H αστυνομία κάνει έκκληση στους πολίτες για πληροφορίες, βίντεο και φωτογραφίες του περιστατικού ώστε να διευκολύνουν την έρευνα.

Σημειώνεται πως η Γέφυρα του Λονδίνου ήταν το σημείο τρομοκρατικής επίθεσης τον Ιούνιο του 2017, όταν τρεις τζιχαντιστές έπεσαν με το φορτηγάκι τους πάνω σε πεζούς και στη συνέχεια επιτέθηκαν στους περαστικούς στη γύρω περιοχή σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους.

Τον Μάρτιο του 2017, ένας άλλος δράστης τραυμάτισε θανάσιμα με αυτοκίνητο τέσσερις ανθρώπους στη γειτονική Γέφυρα του Γουέστμινστερ, στη συνέχεια σκότωσε με μαχαίρι έναν αστυνομικό προτού οι δυνάμεις ασφαλείας τον πυροβολήσουν θανάσιμα σε μια αυλή έξω από το Κοινοβούλιο.

Τζόνσον: Υπό έλεγχο η κατάσταση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε απόψε ότι το επεισόδιο φαίνεται ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Ο Τζόνσον, που όπως είπε σταμάτησε την προεκλογική εκστρατεία του για σήμερα το βράδυ, έπλεξε το εγκώμιο των πολιτών που παρενέβησαν για να αφοπλίσουν τον δράστη.

«Θέλω να τιμήσω την εκπληκτική γενναιότητα εκείνων των πολιτών που παρενέβησαν για να προστατεύσουν τη ζωή άλλων. Για μένα, εκπροσωπούν ό,τι καλύτερο έχει η χώρα μας και τους ευχαριστώ εκ μέρους όλης της χώρας», τόνισε.

Ο ίδιος υπογράμμισε εξάλλου ότι η Βρετανία δεν πρόκειται ποτέ να διχαστεί, ούτε να την εκφοβίσουν τέτοιου είδους επιθέσεις.

Ο Τζόνσον, ο οποίος πρόκειται να υποδεχτεί την επόμενη εβδομάδα τους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, επέστρεψε εσπευσμένα στην Ντάουνινγκ Στριτ και ενημερώθηκε για το επεισόδιο.

Το χρονικό της επίθεσης

H επίθεση στη γέφυρα του Λονδίνου σημειώθηκε στις 1.58 το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με την αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και η γέφυρα εκκενώθηκε.

Σε ένα βίντεο διάρκειας 14 δευτερολέπτων που αναρτήθηκε αρχικά στο Twitter διακρίνονται τρεις αστυνομικοί να απομακρύνονται από έναν άνδρα που κείτεται στο οδόστρωμα. Δύο αστυνομικοί τον σημαδεύουν με τα όπλα τους.

Ένας μάρτυρας είπε επίσης ότι είδε έναν άνδρα στο έδαφος, με ένα μαχαίρι και ένα σακίδιο κοντά του.

Δημοσιογράφος του BBC που ήταν παρών στο σημείο είπε πως είδε μια ομάδα ανδρών να τσακώνεται με έναν άλλο άνδρα. Ο ίδιος σημειώνει:

«Στο σημείο έφτασαν άμεσα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αρκετοί πυροβολισμοί σημειώθηκαν και χτυπήθηκε ένας άνδρας».

Τι αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες

Ο Einer Orn, που βρισκόταν κοντά στη γέφυρα, είπε στο BBC ότι έτρωγε το μεσημεριανό του όταν ξαφνικά είδε κάποια περιπολικά να φτάνουν στο σημείο. Δήλωσε, μάλιστα, ότι άκουσε δύο δυνατούς ήχους που θύμισαν πυροβολισμούς, ωστόσο θα μπορούσαν να είναι και πυροτεχνήματα.

«Μερικά λεπτά αργότερα άκουσα και άλλους πυροβολισμούς και άνθρωποι άρχισαν να απομακρύνονται τρέχοντας από τη γέφυρα. Σταμάτησαν και τα λεωφορεία….» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τζορτζ Ρόμπερτς, ένας μεταφραστής ο οποίος βρισκόταν στη γέφυρα τη στιγμή της επίθεσης, είπε ότι ένας άνδρας έτρεξε ανάμεσα από τα αυτοκίνητα και όρμησε στο κεντρικό διαχωριστικό για να εμποδίσει τον δράστη, μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους. «Εμείς τρέξαμε μακριά αλλά φαίνεται ότι τον αφόπλισε. Απίστευτη γενναιότητα», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ