Παρέμβαση ΗΠΑ υπέρ των διαδηλωτών στο Ιράκ - Παραιτείται ο πρωθυπουργός
Οι ΗΠΑ κάλεσαν την ιρακινή ηγεσία να ανταποκριθεί στις «νόμιμες διεκδικήσεις» των διαδηλωτών, κυρίως όσον αφορά τη διαφθορά, ενώ ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Αντέλ Άμπντελ Μάχντι, ανακοίνωνε την παραίτησή του με φόντο την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας.
Ο Αντέλ Άμπντελ Μάχντι ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, πως θα υποβάλει την παραίτησή του στο κοινοβούλιο, μερικές ώρες αφού η ανώτατη σιιτική αρχή της χώρας κάλεσε το κοινοβούλιο να άρει την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό.
Αμέσως στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης -κέντρο των διαδηλώσεων που γίνονται εδώ και δύο μήνες με αίτημα τη ανανέωση μιας πολιτικής τάξης που θεωρείται διεφθαρμένη και ανίκανη- το πλήθος ξέσπασε σε εκδηλώσεις χαράς, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στην ανακοίνωση του Μάχντι δεν διευκρινίζεται πότε θα υποβάλει την παραίτησή του, ενώ το ιρακινό κοινοβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή.
«Συμμεριζόμαστε τις νόμιμες ανησυχίες των διαδηλωτών», δήλωσε μια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Συνεχίζουμε να καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί ο λαός, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την ανεργία, τη διαφθορά και την εκλογική μεταρρύθμιση», πρόσθεσε.
Εδώ και δύο μήνες, οι διαδηλώσεις στο Ιράκ κατά της κυβέρνησης και του υποστηρικτή της, του Ιράν, έχουν προκαλέσει τον θάνατο 420 ανθρώπων στη Βαγδάτη και στον σιιτικό νότο της χώρας.
«Να γίνουμε φορείς του φωτός και της ειρήνης»: Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου
16:42
Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν δρόμους και γέφυρες στο Ιραν - Στο στόχαστρο και το νησί Χάργκ (pics)
16:37
Ερντογάν: Καταδικάζουμε τη «δειλή» επίθεση έξω από το προξενείο του Ισραήλ
16:34
Τέμπη: Εισαγγελική παρέμβαση για τον χώρο της δίκης - Ζητείται αυτοψία και οι πολεοδομικές άδειες
16:27