ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Η ατζέντα, τα ανοιχτά μέτωπα και η «εγκεφαλικά νεκρή» συμμαχία

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Η ατζέντα, τα ανοιχτά μέτωπα και η «εγκεφαλικά νεκρή» συμμαχία
AP/Bertrand Guay

Με μερικές «καυτές πατάτες» ανά χείρας αλλά και στον απόηχο του «σεισμού» που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περί «εγκεφαλικού θανάτου» της βορειοατλαντικής συμμαχίας πραγματοποιείται στις 3 και 4 Δεκεμβρίου η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στα περίχωρα του Λονδίνου.

 

Η συνάντηση, η οποία φαινομενικά τουλάχιστον έχει επετειακό χαρακτήρα με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση της συμμαχίας, πραγματοποιείται εν μέσω εντάσεων στις σχέσεις των «29», γεγονός που αναμένεται να κατευθύνει τις συζητήσεις προς το ακανθώδες ζήτημα της ενότητας (είτε της προφανούς έλλειψης αυτής) στο παρόν αλλά και στο μέλλον της συμμαχίας.

Όπως μας προϊδέασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διήμερη συνάντηση θα δοθεί η ευκαιρία στις 29 χώρες - μέλη να θέσουν στην ημερήσια διάταξη «τις τρέχουσες και αναδυόμενες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και τον τρόπο με τον οποίο το ΝΑΤΟ εξακολουθεί επενδύει και να προσαρμόζεται σε αυτές, ώστε να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει ένας πυλώνας σταθερότητας τα επόμενα χρόνια».

Ωστόσο τα μέτωπα είναι πολλά και ανοικτά:

-Οι σχέσεις μεταξύ Μακρόν - Ερντογάν την ώρα που η Τουρκία ενισχύει όλο και περισσότερο τους στρατιωτικούς δεσμούς της με τη Ρωσία μέσω της αγοράς των S-400 ενώ παράλληλα εισβάλλει στη Συρία.

-Η φανερή δυσφορία των ΗΠΑ για τους τουρκικούς εξοπλισμούς που συνοψιζεται στη δήλωση στελέχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι S-400 «πρέπει να καταστραφούν ή να επιστραφούν» (στη Ρωσία) αλλά και στη μέχρι στιγμή αρνητική απάντηση της Ουάσινγκον για πιθανότητα συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο.

-Η στάση της συμμαχίας απέναντι στην κινεζική«απειλή», καθώς εκείνη επεκτείνεται προς δυσμάς μέσω του σχεδίου «Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος».

Όμως και τα εκκρεμή θέματα του προσφυγικού και του Brexit, θεωρείται βέβαιο πως θα πυροδοτήσουν έντονες συζητήσεις κι όλα αυτά τη στιγμή που η δήλωση Μακρόν περί «εγκεφαλικού θανάτου του ΝΑΤΟ» αφήνει ακόμη πίσω της μετασεισμικές δονήσεις.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Economist, o Γάλλος πρόεδρος, αφού χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό τόνισε ότι όλοι οι σύμμαχοι οφείλουν να επανεξετάσουν τι είναι το ΝΑΤΟ και τι ακριβώς ορίζεται ως επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων.

Μάλιστα, ο Μακρόν ερωτηθείς αν εξακολουθεί να πιστεύει στις διατάξεις του άρθρου 5 της συμμαχίας περί «συλλογικής άμυνας» απάντησε «δεν ξέρω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ