ΚΟΣΜΟΣ

70 χρόνια ΝΑΤΟ: Με πολλές διαφωνίες ξεκινά η επετειακή Σύνοδος Κορυφής

70 χρόνια ΝΑΤΟ: Με πολλές διαφωνίες ξεκινά η επετειακή Σύνοδος Κορυφής
(AP Photo/Francisco Seco)

Πολλαπλές προκλήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που συναντούνται σήμερα και αύριο στο Λονδίνο για τα 70 χρόνια από τη γέννηση της Συμμαχίας εν μέσω έντονων διαφωνιών και προσωπικών επιδιώξεων. 

 

Η ατμόσφαιρα στο Γουότφορντ κοντά στη βρετανική πρωτεύουσα απέχει πολύ από το να είναι εορταστική.

Η πιο «δύσκολη» συπύπαρξη εντοπίζεται μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Τούρκου ομόλογού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών μετά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, η οποία εξαπολύθηκε χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί το ΝΑΤΟ είναι σε «τεντωμένο σχοινί».

Το κλίμα πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου περί «εγκεφαλικά νεκρής» Συμμαχίας με τον Τούρκο ομόλογό του να απαντά ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι αυτός που «βρίσκεται σε εγκεφαλική παράλυση».

Ένα από τα στοιχεία που θα καθορίσουν την επιτυχία ή όχι της Συνόδου είναι και η στάση που θα τηρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Αντιμέτωπος με έντονες πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του, ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επιμείνει και φέτος στο ζήτημα των αμυντικών δαπανών ζητώντας εκ νέου την αύξηση της συνεισφοράς των ευρωπαίων συμμάχων του και του Καναδά.

«Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύονται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό», έδωσε τον τόνο ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του την Τρίτη λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.

Σημειώνεται ότι ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει διαβεβαιώσει ότι το 2020 οι χώρες - μέλη της Συμμαχίας, εκτός των ΗΠΑ, θα έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους για την άμυνα κατά 130 δισεκατομμύρια από το 2016.

Σε ρόλο «πυροσβέστη ο Τζόνσον»

Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι ηγέτες οι οποίοι βλέπουν τη συγκεκριμένη συνάντηση ως ένα μέσο για να αποκομίσουν οφέλη που θα πάρουν «σπίτι».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αντιμετωπίζει επίσης εκλογές στη χώρα του και δεν χρειάζεται την έξωθεν καλή μαρτυρία προκειμένου να βρει έρεισμα στην εκλογική του βάση. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο «οικοδεσπότης» Τζόνσον, θα επιδιώξει να παίξει ρόλο «πυροσβέστη» ανάμεσα στους «29» επιχειρώντας να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα.

Όμως και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε ενδεχομένως να αδράξει κάποια εσωτερικά οφέλη αν τηρούσε σθεναρή στάση απέναντι στον γάλλο ομόλογό της.

Η σύνοδος θα είναι σύντομη: μια σύνοδος εργασίας διάρκειας τριών ωρών αύριο Τετάρτη σε ξενοδοχείο στο Γουότφορντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ