Προκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα: Τα ελληνικά νησιά δεν έχουν ΑΟΖ
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχωρά η Άγκυρα, ισχυριζόμενη πως στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα.
Πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σημείωσε ότι βάσει διεθνούς δικαίου, βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι αυτή της ίσης απόστασης.
Με βάση αυτή την αρχή, λοιπόν, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος άλλων χωρών μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, υποστήριξε, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Συμπληρώνοντας, τόνισε ότι παράγοντες, όπως το μέγεθος της πρόσοψης, η θέση των νησιών και το πόσο μακριά από το ηπειρωτικό έδαφος βρίσκονται, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Αναφέροντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει συμφωνίες για οριοθέτηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας με άλλες χώρες, όπως παραδείγματος χάριν η Αίγυπτος, η ίδια πηγή τόνισε ότι οι συμφωνίες αυτές είχαν συναφθεί στη βάση της αρχής της ίσης απόστασης μίας και η Κύπρος, τότε, είχε θεωρηθεί «ηπειρωτικό έδαφος».
Μάλιστα, υποστήριξε, σύμφωνα πάντα με το ΚΥΠΕ, ότι η αρχή της ίσης απόστασης δεν συνιστά ορό για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, συμπληρώνοντας ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης βασίστηκε στη δεύτερη αρχή, αυτή της ίσης κατανομής.
Παράλληλα, δήλωσε ότι αυτός είναι και ο βασικός όρος στο διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Και μάλιστα τα νησιά μπορεί να περικυκλωθούν εντελώς. Σε αυτό το σημείο μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψης και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος», ανέφερε.
Η τοποθέτηση αυτή είναι στην ουσία μία επανάληψη των όσων είχε τονίσει προ ημερών ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, αναφορικά με το Καστελόριζο.