ΚΟΣΜΟΣ

Σε νέα φάση η παραπομπή Τραμπ: Εγκρίθηκε το πόρισμα των 300 σελίδων εναντίον του

Σε νέα φάση η παραπομπή Τραμπ: Εγκρίθηκε το πόρισμα των 300 σελίδων εναντίον του
AP Photo/ Evan Vucci

Στο επόμενο στάδιο περνάει πλέον η διαδικασία παραπομπής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά τη δημοσιοποίηση και κατόπιν έγκριση σε ψηφοφορία από την επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων του πορίσματος των 300 σελίδων με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα που διενεργήθηκε σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου προέδρου. 

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, «τα τεκμήρια για την ανάρμοστη συμπεριφορά του προέδρου είναι συντριπτικά, όπως και οι αποδείξεις για το ότι παρακώλυσε την έρευνα του Κογκρέσου».

«Ο πρόεδρος έβαλε τα προσωπικά του πολιτικά συμφέροντα πάνω από τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, επιδίωξε να υπονομεύσει τη διαδικασία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», προστίθεται.

Το πόρισμα βασίζεται στις καταθέσεις αξιωματούχων, διπλωματών και κρατικών λειτουργών και έγγραφα που συγκεντρώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων αρχείων τηλεφωνικών κλήσεων. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε τηρήθηκαν αυστηρά οι κομματικές γραμμές, με τους Ρεπουμπλικάνους της επιτροπής να υποστηρίζουν τον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Σε δεύτερη φάση η διαδικασία

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας αναμένεται να αρχίσει σήμερα Τετάρτη στην επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων, με τα μέλη της να διαβουλεύονται δημόσια με τέσσερις ειδικούς σε θέματα νομολογίας για το συνταγματικό πλαίσιο και τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

Ο πρόεδρος κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, ότι διεξήγαγε σε συντονισμό με στενούς συνεργάτες του μια «εκστρατεία πίεσης» για να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του Δημοκρατικού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Λευκός Οίκος, από τη μεριά του, κάνει λόγο για «διαδικασία-παρωδία». Η εκπρόσωπός του Στέφανι Γκρίσαμ υποστήριξε πως το πόρισμα δεν περιέχει την παραμικρή «απόδειξη» σε βάρος του προέδρου. Ο ίδιος ο Τραμπ, από το Λονδίνο όπου συμμετέχει στη σύνοδο του NATO, κατήγγειλε μια «φάρσα», υπενθυμίζοντας ότι διαθέτει την πλήρη υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ