ΚΟΣΜΟΣ

Νομοσχέδιο-ντροπή για τα ΑμεΑ από την κυβέρνηση της Βραζιλίας

Νομοσχέδιο-ντροπή για τα ΑμεΑ από την κυβέρνηση της Βραζιλίας
Pixabay

Μεγάλες αντιδράσεις στη χώρα έχει προκαλέσει η κίνηση της κυβέρνησης του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου να καταθέσει νομοσχέδιο που αναμένεται να επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής των ατόμων με αναπηρία.

 

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο Κογκρέσο μειώνει τα ποσοστά απασχόλησης σε ΑΜΕΑ και άτομα με άλλες αναπηρίες σε επιχειρήσεις και πλέον αυτές οι ποσοστώσεις θα υπολογίζονται με γνώμονα όσα ισχύουν για όσες εταιρείες απασχολούν 100 και πλέον εργαζόμενους.

Το νομοσχέδιο μάλιστα κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος και αρκετοί κοινοβουλευτικοί δεσμεύθηκαν πως θα κινητοποιηθούν για να σταματήσουν την ψήφισή του.

Η νομοθεσία για τις επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 100 εργαζομένων προβλέπει πως το 2-5% των θέσεων εργασίας θα πρέπει να καλύπτονται από ΑΜΕΑ.

Βήματα πίσω


Η γενική αντιεισαγγελέας Εργασίας Μαρία Απαρεσίντα Γκουρζέλ υποστήριξε πως το νομοσχέδιο πλήττει καίρια τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και με άλλες δυσκολίες: «αλλοιώνει κάθε θετική πράξη που αφορά την εξασφάλιση θέσεων εργασίας».

Η δε γερουσιάστρια Μάρα Γκαμπρίλι (PSDB-SP), που και η ίδια είναι ΑΜΕΑ και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, τόνισε πως «κλαίμε για τα βήματα πίσω» που κάνει η κυβέρνηση Μπολσονάρου σε ό,τι αφορά όλες τις προσπάθειες για ένταξη των ανθρώπων αυτών στον κοινωνικό και εργασιακό ιστό.

Το νομοσχέδιο για την εργασία των ΑΜΕΑ περιλαμβάνει και άλλες μεταβολές στο καθεστώς απασχόλησής τους, όπως ο διπλασιασμός της αμοιβής για την πρόσληψη ενός ατόμου με βαριά αναπηρία. Όμως πολλές οργανώσεις και υπηρεσίες αρωγής ΑΜΕΑ εκφράζουν επιφυλάξεις για το θετικό κατά τ' άλλα μέτρο, καθώς δεν είναι βέβαιο ποιος και με ποια κριτήρια θα αποφασίζει ποια αναπηρία είναι βαριά, ή όχι.

Τα τελευταία χρόνια στη Βραζιλία έχει επιτευχθεί πρόοδος στην ένταξη ΑΜΕΑ στην εργασία: από 418.000 το 2016 έφθασαν τους 486.000 το 2018. Μεγάλη αύξηση παρουσιάσθηκε μετά το 2015 οπότε και εισήχθησαν τα ευνοϊκά μέτρα για τις προσλήψεις ΑΜΕΑ.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ