ΚΟΣΜΟΣ

Στις φλόγες η Αυστραλία – Καπνός και ανησυχία πάνω από το Σίδνεϊ

Στις φλόγες η Αυστραλία – Καπνός και ανησυχία πάνω από το Σίδνεϊ
Australia Pool via AP

Την ανησυχία τους ότι το πύρινο μέτωπο θα φτάσει στο Σίδνεϊ εκφράζουν πλέον οι πυροσβέστες, καθώς δεκάδες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτες και πυκνό σύννεφο καπνού έχει πλέον σκεπάσει τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.

Την ανησυχία τους ότι το πύρινο μέτωπο θα φτάσει στο Σίδνεϊ εκφράζουν πλέον οι πυροσβέστες στην Αυστραλία, καθώς δεκάδες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτες και πυκνό σύννεφο καπνού σκεπάζει εδώ και ημέρεςς τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.

Υπολογίζεται πως περίπου 150 πυρκαγιές εξακολουθούν να καίουν χαμηλή βλάστηση με τους ισχυρούς ανέμους να ενισχύονται τις τελευταίες ώρες.

Από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότερα από 680 σπίτια έχουν καταστραφεί.

fire4


Πηγή: Australia Pool via AP

Πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Βικτόρια, της Νότιας Αυστραλίας και του Κουίνσλαντ.

Οι πυροσβέστες κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρατήσουν τις εστίες μακριά από το Σίδνεϊ, όπου ο ουρανός έχει καλυφθεί από χθες από έντονο σύννεφο καπνού.

fire3


Πηγή: AP Photo/Rick Rycroft, File

Ανησυχία και παράπονα

Οι φωτιές σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης είναι κάτι το συνηθισμένο στην Αυστραλία, αλλά η φετινή περίοδος των πυρκαγιών άρχισε πολύ νωρίτερα από τις άλλες χρονιές, με ισχυρούς ανέμους και τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τακτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου πριν ακόμη αρχίσει το καλοκαίρι στη χώρα.

Η κρίση αυτή έχει εντείνει τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, καθώς οι επικριτές του δηλώνουν ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος από την κλιματική αλλαγή, η οποία, σύμφωνα με μετεωρολόγους, έχει παρατείνει την περίοδο των πυρκαγιών.

Οι χειρότερες πυρκαγιές σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης στην Αυστραλία είχαν σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2009 στην Βικτόρια. Συνολικά 173 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τότε και 414 τραυματίστηκαν, ενώ καταστράφηκαν χιλιάδες σπίτια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ