ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν για αποκλεισμό Ρωσίας: «Πολιτικές σκέψεις» πίσω από την απόφαση της Wada

Πούτιν για αποκλεισμό Ρωσίας: «Πολιτικές σκέψεις» πίσω από την απόφαση της Wada
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Έντονη ήταν η αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην απόφαση της Wada να τιμωρήσει τη Ρωσία με αποκλεισμό από όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Έχουμε λόγους για να ασκήσουμε έφεση», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στο πρακτορείο TASS, σημειώνοντας πως με το ζήτημα αυτό θα ασχοληθούν ειδικοί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η όποια τιμωρία- από την εποχή του ρωμαϊκού δίκαιου- πρέπει να είναι ατομική και να βασίζεται στο τι έκανε ένα άτομο. Η τιμωρία δεν μπορεί να είναι συλλογική και να επηρεάζει ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με συγκεκριμένες παραβάσεις. Πιστεύω ότι και ειδικοί στη WADA το αντιλαμβάνονται αυτό».

«Αν κάποιοι από αυτούς παίρνουν αποφάσεις για συλλογική τιμωρία, τότε σε μένα φαίνεται πως δεν το κάνουν επειδή νοιάζονται για τον καθαρό αθλητισμό, αλλά πίσω από αυτό υπάρχουν κυρίως πολιτικές σκέψεις που δεν έχουν καμία σχέση με το ενδιαφέρον για τον αθλητισμό και το Ολυμπιακό κίνημα», σημείωσε ο Πούτιν.

Σημειώνεται πως η σημαία της Ρωσίας δεν θα κυματίσει στις επόμενες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ.

Η Wada επέβαλε την εν λόγω ποινή εξαιτίας της παραποίησης, από πλευράς Μόσχας, εργαστηριακών δεδομένων και τη διαγραφή στοιχείων που είχαν να κάνουν με αθλητές που βρέθηκαν θετικοί σε ελέγχους ντόπινγκ.

Η απόφαση της Wada ήταν ομόφωνη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιντόπινγκ.

Επίσης, οι Ρώσοι αθλητές που θα μπορέσουν να αποδείξουν πως δεν ήταν θετικοί σε κάποια απαγορευμένη ουσία, θα λάβουν μέρος στις διοργανώσεις, κάτω από μια ουδέτερη σημαία, όπως ακριβώς συνέβη και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, στη Νότιο Κορέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ