ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης: Ο αλ Σαράζ εκβιάζεται από την Τουρκία

Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης: Ο αλ Σαράζ εκβιάζεται από την Τουρκία
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Την πλήρη αντίθεση του για το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης επανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ Ισά, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ. 

Ο κ. Ισά επισκέφθηκε την Πέμπτη την Αθήνα και μίλησε με σκληρή γλώσσα για τις τουρκικές παρεμβάσεις στη χώρα του και την «υπό κατάρρευση κυβέρνηση της Τρίπολης».

«Επισκέπτομαι την Ελλάδα κατόπιν μιας ευγενικής πρόσκλησης του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Συζητήσαμε για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, για την κρίση στη Λιβύη και για όσα έκανε πρόσφατα ο Αλ Σαράτζ με την σύναψη συμφωνία με τους Τούρκους, η οποία θεωρείται παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης και είναι παραβίαση της ΑΟΖ όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου», είπε.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός, Φαγιέζ αλ Σαράζ δεν έχει καμία ιδιότητα και εκβιάζεται από την Τουρκία.

«Ο υπογράφων τη συγκεκριμένη συμφωνία δεν έχει καμία ιδιότητα και δεν έχει λάβει εξουσιοδότηση από κανέναν. Ο κ. αλ Σαράζ ελέγχεται από τις τρομοκρατικές οργανώσεις των οποίων οι ηγέτες είναι τρομοκράτες που καταζητούνται διεθνώς. Μισθώνουν μισθοφόρους και μοιράζουν τα χρήματα στους τρομοκράτες και όταν κινήθηκε ο στρατός προς την πρωτεύουσα, για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τους εγκληματίες, έσπευσε στους υποστηρικτές της τρομοκρατίας της Λιβύης, που είναι οι Τούρκοι, την έχουν εκβιάσει επί του παρόντος, εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία του κ τη μη εκπροσώπησή του από τον λιβυκό λαό, οπότε υπέγραψε αυτή την συμφωνία που δεν κυρώθηκε και δεν πρόκειται να κυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», ανέφερε ο Ακίλα Σαλέχ Ισά.

Στην ερώτηση τι ενώνει τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν με τον αλ Σαράζ ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απάντησε:

«Βεβαιότατα είναι η μουσουλμανική αδελφότητα, όλοι οι αδελφοί μουσουλμάνοι είναι στην Τουρκία. Είναι ο υποστηρικτής αυτών των οργανώσεων με όπλα και όλοι ξέρουμε πως αυτά τα όπλα φτάνουν μέχρι τη Λιβύη».

Παράλληλα χαρακτήρισε το μνημόνιο με την Τουρκία «προδοσία». «Αναμφίβολα θεωρείται προδοσία, διότι δεν έχει κυρωθεί, δεν έχει διαβουλευθεί καν με τη νόμιμη νομοθετική εξουσία, τη Βουλή που εκπροσωπεί το λιβυκό λαό. Μετά την απελευθέρωση εμείς θα εφαρμόσουμε τους νόμους, δεν πρόκειται να μπούμε σε μια εκδικητική διαδικασία στη Λιβύη. Θα συγκροτήσουμε μια εθνική κυβέρνηση, θα γίνει ενοποίηση όλων των θεσμών του κράτους και θα επικρατήσει μια συμφιλίωση», είπε ο Ακίλα Σαλέχ Ισά.

Και συνέχισε:

«Από τη στιγμή που απορρίπτουμε αυτή τη συμφωνία, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρέμβει στην ΑΟΖ μας, στα χωρικά μας ύδατα. Επισημαίνω ότι ήδη έχουμε αποστείλει επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη και θα προσφύγουμε στα δικαστήρια και εν τέλει αν χρειαστεί θα αντισταθούμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εμφανιστεί στη δικιά μας εδαφική κυριαρχία».

Για την δήλωση Ερντογάν ότι είναι έτοιμος να στείλει στρατό στη Λιβύη ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επανέλαβε ότι ο στρατός θα αποτρέψει οποιαδήποτε παρουσία. «Πιστεύω ότι τα λεγόμενά του είναι μια απειλή, όσο για τη στάση μας είναι ξεκάθαρη: οι ένοπλες δυνάμεις είπαν ότι είναι έτοιμες και είναι διατεθειμένες να καταστρέψουν οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική παρουσία μπει στα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Ο λιβυκός λαός είναι ενωμένος σχετικά με την ακύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας», είπε ο Ακίλα Σαλέχ Ισά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ