ΚΟΣΜΟΣ

«Ο βιαστής είσαι εσύ»: Μια διαφορετική διαμαρτυρία από βουλευτίνες στην Τουρκία

«Ο βιαστής είσαι εσύ»: Μια διαφορετική διαμαρτυρία από βουλευτίνες στην Τουρκία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Burhan Ozbilici

Μόνο μέσα στο 2019 έχουν καταγραφεί 430 γυναικοκτονίες στην Τουρκία

Το viral τραγούδι των φεμινιστριών της ομάδας «Las Tesis» στη Χιλή, «έφτασε» μέχρι την Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο.

«Ο βιαστής είσαι εσύ. Η αστυνομία, οι δικαστές, το κράτος, ο πρόεδρος. Δεν έφταιγα εγώ, ούτε το πού ήμουν, ούτε το τι φορούσα», τραγουδούν οι γυναίκες της Χιλής με τα μάτια τους δεμένα με ένα μαύρο μαντήλι, προκαλώντας ένα παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας για τη βία κατά των γυναικών.

Με παρέμβασή τους στη συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ομάδα γυναικών βουλευτών τραγούδησε το «The rapist is you», προκειμένου να επισημάνουν το φαινόμενο των δολοφονιών γυναικών στη γειτονική χώρα.

Οι γυναίκες του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, χτυπώντας τα χέρια τους στα έδρανά τους στο ρυθμό του «Ο βιαστής είσαι εσύ», τραγούδησαν την τουρκική εκδοχή του που περιλαμβάνει στίχους όπως «Εσύ είσαι ο βιαστής, εσύ είσαι ο δολοφόνος. Αστυνομικοί, δικαστές και πρόεδρος».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, συνάδελφοί τους σηκώθηκαν όρθιοι κρατώντας στα χέρια τους περίπου 20 φωτογραφίες γυναικών -θύματα γυναικοκτονιών- με το ανδροκρατούμενο τουρκικό κοινοβούλιο να παρακολουθεί τη διαμαρτυρία.

Πριν τη διαμαρτυρία, η βουλευτής του CHP, Σέρα Κάντιγκιλ, απευθύνθηκε στον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, εξηγώντας του ότι το επίμαχο τραγούδι χρησιμοποιείται από γυναίκες σε όλον τον κόσμο για να αναδείξουν το πρόβλημα της έμφυλης βίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα επτά άτομα τέθηκαν υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη επειδή επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον τρόπο.

Στην απάντησή του, ο Σοϊλού είπε ότι «όλοι οι Τούρκοι αισθάνονται πόνο όταν δολοφονείται μια γυναίκα», προσθέτοντας ωστόσο ότι ο εν λόγω ύμνος τραγουδήθηκε στη Χιλή για διαφορετικούς λόγους. Επίσης, απέρριψε τον ισχυρισμό που διατυπώνεται με τους στίχους, ότι δηλαδή στους κόλπους της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και του κράτους υπάρχουν βιαστές ή δολοφόνοι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle και βάσει των στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 38% των γυναικών στην Τουρκία πέφτουν θύματα βίας από τον σύντροφό τους στη διάρκεια της ζωής τους. Το αντίστοιχο ποσοστό σε ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται γύρω στο 25%.

Ανεπίσημα δεδομένα που συνέλεξε μια ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία δείχνει ότι 440 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες τον περασμένο χρόνο, διπλάσιος αριθμός από το 2012, όταν η Άγκυρα ψήφισε νομοθεσία για την προστασία των γυναικών.

«Στην Τουρκία πάντως δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή για τις γυναικοκτονίες», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Το τραγούδι των Las Tesis έχει χρησιμοποιηθεί από γυναίκες στηνε πολλές χώρες τις περασμένες εβδομάδες, μεταξύ των οποίων Γαλλία και Τυνησία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την έμφυλη βία και τα εγκλήματα εις βάρος του φύλου τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ