ΚΟΣΜΟΣ

Serial killer στην Κύπρο: Ολοκληρώνεται το πόρισμα για τους χειρισμούς της Αστυνομίας

Serial killer στην Κύπρο: Ολοκληρώνεται το πόρισμα για τους χειρισμούς της Αστυνομίας
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Petros Karadjias

Εντός της εβδομάδας αναμένεται το πόρισμα σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε η Αστυνομία τις καταγγελίες για την εξαφάνιση των γυναικών που αποδείχτηκαν τελικά θύματα του serial killer της Κύπρου, Νίκου Μεταξά.

Η υπόθεση των κατά συρροή δολοφονιών γυναικών στην Κύπρο, απασχόλησε τη διεθνή κοινή γνώμη και σύμφωνα με το Offsite, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί το πόρισμα σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν και τον τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία χειρίστηκε τις καταγγελίες.

Ο κύκλος των ανακρίσεων φαίνεται να έχει κλείσει, καθώς εντός της εβδομάδας, οι ποινικοί ανακριτές αναμένεται να παραδώσουν τα ευρήματα τους στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας και τον πρόεδρο της Αρχής, Ανδρέα Πασχαλίδη.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο Αρχηγός Αστυνομίας -σε πρόσφατες του δηλώσεις του- ανέφερε πως το πόρισμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο, τονίζοντας παράλληλα πως η Αστυνομία είναι έτοιμη να το δεχτεί και να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου «να λάμψει η αλήθεια» και να αποδοθούν ευθύνες.

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί

Οι τέσσερεις ποινικοί ανακριτές -που έχουν διοριστεί γι' αυτό το σκοπό- θα παραδώσουν στον πρόεδρο της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, Ανδρέα Πασχαλίδη, τα αποτελέσματα της έρευνας μαζί την έκθεση τους.

Με τη σειρά του ο κ. Πασχαλίδης, αφού μελετήσει την έκθεση που θα λάβει από τους τέσσερεις ποινικούς ανακριτές, θα υποβάλλει στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας τα δικά του σχόλια μαζί με το πόρισμα.

Η Αρχή με τη σειρά της, θα αποστείλει το πόρισμα μαζί με τα δικά της σχόλια, αυτά του κ. Πασχαλίδη αλλά και των τεσσάρων ποινικών ανακριτών, στον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικά ή/και ποινικά αδικήματα.

Η όλη διαδικασία δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από δύο εβδομάδες.

«Δεν θα κουκουλώσουμε κανένα»

Ο επικεφαλής της ομάδας των ποινικών ανακριτών, Ανδρέας Πασχαλίδης, σε προηγούμενες δηλώσεις του στο Offsite, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για κατάθεση του πορίσματος, είχε τονίσει πως αν και ακολουθείται μια άτυπη χρονική προθεσμία, ωστόσο, πρώτο του μέλημα είναι να γίνει μια σωστή διερεύνηση των καταγγελιών.

«Δεν θα προχωρήσουμε με επιπόλαια και πρόχειρη έρευνα. Δεν θα γίνουν τέτοια λάθη», ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης, διαβεβαιώνοντας πως η Αρχή βλέπει με κάθε σοβαρότητα την έρευνα.

«Πέραν από τις ανθρώπινες ζωές κινδυνεύει επίσης η υπόσταση, η φήμη και η αξιοπιστία αυτού του κράτους στο εξωτερικό, καθώς η έρευνα θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήματα που δεν θα σηκώνουν αμφισβήτηση».

«Να είστε σίγουροι πως δεν θα κουκουλώσουμε κανένα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πασχαλίδης, ενώ συμπλήρωσε πως «ο οποιοσδήποτε έχει οποιοδήποτε στοιχείο ή έχει οποιαδήποτε αμφιβολία για αυτά που λέω να φέρει την απόδειξη του στο τραπέζι και τις απαντήσεις θα τις έχει».

Ογκωδέστατο το υλικό που προέκυψε από τις καταθέσεις

Οι αρμόδιοι ανακριτές υπέβαλαν τον Αύγουστο αίτημα για παράταση τριών μηνών -αίτημα που εγκρίθηκε από την Αρχή- για ολοκλήρωση των εξετάσεων, καθώς πέραν από τον μεγάλο όγκο καταθέσεων που προέκυψε, ταυτόχρονα οι ίδιοι δεν είχαν πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό ανακριτικού υλικού σχετικά με τος δολοφονίες.

Το συγκεκριμένο ανακριτικό υλικό ξεπερνά τις 800 καταθέσεις, ενώ οι καταθέσεις που έλαβαν οι ποινικοί ανακριτές ξεπερνούν τις 200. Μάλιστα η Αρχή προχώρησε στον διορισμό και τέταρτου ποινικού ανακριτή τον Σεπτέμβριο, λόγω του ογκωδέστατου υλικού που προέκυψε από το ανακριτικό έργο.

Αξίζει να αναφερθεί πως η ανακριτική ομάδα διερευνά μόνο την συμπεριφορά της Αστυνομίας σχετικά με τις υποβληθείσες καταγγελίες για τις γυναίκες θύματα που αρχικά είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενες.

Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, η ανακριτική ομάδα δεν ερευνα τις ενέργειες της Αστυνομίας για τις δολοφονίες.

Οι ποινικοί ανακριτές κλήθηκαν να «ξεσκονίσουν» περισσότερες από 800 καταθέσεις του ανακριτικού υλικού ώστε να διαπιστώσουν ποιες από αυτές αφορούν το έργο τους και χρήζουν περεταίρω διερεύνησης, πέραν των εκατοντάδων καταθέσεων που έλαβαν οι ίδιοι, αλλά και συνεχίζουν να λαμβάνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ