ΚΟΣΜΟΣ

Από το Brexit στο... Scotexit; Ένας νέος κύκλος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Από το Brexit στο... Scotexit; Ένας νέος κύκλος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας
Andrew Milligan/PA via AP

Η νίκη του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας την περασμένη εβδομάδα έδωσε το «πράσινο φως» στη Νίκολα Στέρτζον να ανοίξει εκ νέου το ζήτημα διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος σχετικά με την ανεξαρτησία της χώρας.

Στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, η Σκωτία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποσοστό 62%, ενώ το 2014, όταν πραγματοποιήθηκε το πρώτο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, το 55% των ψηφοφόρων είχε ταχθεί κατά.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος, όπως τέθηκε τότε από την εκλογική επιτροπή, ήταν:

«Πρέπει η Σκωτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;»

Η επαναφορά της συζήτησης για την ανεξαρτησία της χώρας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, ούτε πυροδοτήθηκε από τα τα εκλογικά αποτελέσματα της Πέμπτης, 12 Δεκεμβρίου. Στην τελευταία διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τη Βρετανία, που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη στις αρχές Νοεμβρίου, η Στέρτζον έδωσε το «παρών», γεγονός που είχε να συμβεί από το 2014.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πρόωρων εκλογών της Βρετανίας, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας και του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP) έσπευσε να δηλώσει ότι «είναι ώρα η Σκωτία να αποφασίσει για το μέλλον της».

Πριν ακόμα επιβεβαιωθούν τα exit polls των βρετανικών εκλογών και τη συντριπτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην επικεφαλής του SNP, Άνγκους Ρόμπερτσον, χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητο το αίτημα της Σκωτίας για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας ενίσχυσε τις δυνάμεις του, εξασφαλίζοντας τις 48 από τις 650 έδρες στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων, 13 περισσότερες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιτίθεται στη διενέργεια ενός ακόμα δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ωστόσο η Στέρτζον μεταφράζει τα ενισχυμένα ποσοστά της ως «εντολή» για νέο δημοψήφισμα.

«Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πόσο παραμένει αντίθετος σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, συμφωνώντας με την πλειονότητα των πολιτών στη Σκωτία που δεν θέλουν να επιστρέψουν στον διχασμό και την αβεβαιότητα», ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

Ο Τζόνσον πρόσθεσε πόσο καθοριστικό ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2014 και ότι «αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ