ΚΟΣΜΟΣ

Τόνι Μπλερ προς Εργατικούς: Αλλάξτε, αλλιώς σας περιμένει ο σκουπιδοτενεκές της Ιστορίας

Τόνι Μπλερ προς Εργατικούς: Αλλάξτε, αλλιώς σας περιμένει ο σκουπιδοτενεκές της Ιστορίας
Yui Mok/PA via AP

Έκκληση στους μετριοπαθείς του Εργατικού Κόμματος να ανακτήσουν τον έλεγχο από τον απερχόμενο ηγέτη Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος «ενσάρκωσε ένας είδος οιονεί επαναστατικού σοσιαλισμού που απέτυχε», απηύθυνε ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

«Το Εργατικό Κόμμα είναι σήμερα εγκαταλελειμμένο στο νησί της φαντασίας. Κατανοώ ότι εκείνοι που θα ήθελα να ηγηθούν του κόμματος θα ήθελαν να πάνε εκεί και να μιλήσουν τη μητρική γλώσσα με την ελπίδα να πείσουν αρκετούς να μεταναστεύσουν σταδιακά στη χώρα της πραγματικότητας», δήλωσε ο Τόνι Μπλερ για να επισημάνει με νόημα ότι «υπάρχει ο κίνδυνος οι μοναδικοί που μιλούν τη γλώσσα της πραγματικότητας στο κόμμα να είναι εκείνοι που δεν έχουν ηγετικές φιλοδοξίες».

Ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε μία σύγκριση του εκλογικού αποτελέσματος της 12ης Δεκεμβρίου με εκείνο – το αντίστοιχα θλιβερό – του 1983.

«Τότε ήταν η δεύτερη ήττα μας. Τώρα είναι η τέταρτη. Η χώρα είναι διαφορετική. Η πολιτική είναι διαφορετική. Κινείται με την ταχύτητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της αργής πορείας προς τα πίσω» υπογράμμισε ο Τόνι Μπλερ.

Ο απερχόμενος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος κήρυξε, μετά την εκλογική πανωλεθρία, περίοδο περισυλλογής και ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία, αλλά μόνο αφού δρομολογηθεί η διαδοχή του. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Κόρμπιν παραμένει για να διασφαλίσει ότι η ηγεσία του κόμματος θα παραμείνει στα χέρια της ακροαριστερής πτέρυγας.

«Η κατάληψη του Εργατικού Κόμματος από την άκρα αριστερά εξελίχθηκε σε ένα εξιδανικευμένο κίνημα διαμαρτυρίας με καλτ απομεινάρια, απολύτως ανίκανο να γίνει αξιόπιστη κυβέρνηση. Το εκλογικό αποτέλεσμα μας ντρόπιασε», τόνισε ο Τόνι Μπλερ, που κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και υπήρξε πρωθυπουργός από το 1997 έως το 2007.

Για τη στάση απέναντι στο Brexit

Το Εργατικό Κόμμα δεν εξασφάλισε παρά 203 έδρες (-59) στη Βουλή των Κοινοτήτων, φέρνοντας το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 1935, με 32,2% (-7,8%).

Ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι η περιπεπλεγμένη και αμφίσημη στάση απέναντι στο Brexit δυσαρέστησε τόσο του υποστηρικτές της παραμονής όσο και τους υποστηρικτές της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ακολουθήσαμε έναν δρόμο σχεδόν κωμικής αναποφασιστικότητας, αποξενώσαμε και τις δύο πλευρές της συζήτησης, αφήνοντας τους ψηφοφόρους χωρίς κατεύθυνση ή ηγεσία», σημείωσε ο Τόνι Μπλερ.

10 χρόνια κυβέρνησης Συντηρητικών

«Η απουσία ηγεσίας ως προς αυτό που προφανώς ήταν το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει η χώρα στη συνέχεια ενίσχυσε όλες τις υπόλοιπες αμφιβολίες για τον Τζέρεμι Κόρμπιν», πρόσθεσε.

Λίγοι θα στοιχημάτιζαν σήμερα ότι δεν θα περάσουμε τα επόμενα δέκα χρόνια με διακυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος, σημείωσε ο Μπλερ προειδοποιώντας ότι αν το κόμμα δεν αλλάξει κατεύθυνση, θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να μην κερδίσει ποτέ πλέον εκλογές.

«Η επιλογή που έχει το Εργατικό Κόμμα είναι να ανανεωθεί ως σοβαρός, προοδευτικός, μη συντηρητικός διεκδικητής της εξουσίας στην βρετανική πολιτική ή να αποσυρθεί και, συν τω χρόνω, να αντικατασταθεί».

1 copy copy


Yui Mok/PA via AP

Ο Τόνι Μπλερ κατηγόρησε τον Κόρμπιν ότι οδήγησε το Εργατικό Κόμμα προς την ήττα με ένα σετ ιδεών που βρίσκονταν εκτός του ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων.

«Πολιτικά ενσάρκωσε μία ιδέα, ένα είδος οιονεί επαναστατικού σοσιαλισμού, που αναμειγνύει αριστερή οικονομική πολιτική με βαθιά εχθρότητα της δυτικής εξωτερικής πολιτικής», είπε.

«Αυτό δεν συγκίνησε ποτέ τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Εργατικού Κόμματος, ποτέ δεν θα τους συγκινήσει, και αποτέλεσε γι’ αυτούς έναν συνδυασμό αποπροσανατολισμένης ιδεολογίας και ακραίας ανικανότητας, που θεώρησαν προσβλητικές».

«Στην ουσία, πρόκειται για μία κραυγή οργής κατά του συστήματος. Δεν είναι πρόγραμμα διακυβέρνησης. Για να κερδίσεις την εξουσία, χρειάζεται αυτοπειθαρχία, όχι αυταρέσκεια», είπε.

Οι υποστηρικτές του Κόρμπιν κατηγορούν τον Τόνι Μπλερ ότι μετακίνησε το κόμμα προς τα δεξιά προδίδοντας τα εργατικά στρώματα και ότι υπονόμευσε την αξιοπιστία των πολιτικών υποστηρίζοντας την υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ το 2003.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ