ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ φεύγει για διακοπές παρά την παραπομπή του σε δίκη

Ο Ντόναλντ Τραμπ φεύγει για διακοπές παρά την παραπομπή του σε δίκη
(AP Photo/Evan Vucci, File)

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναχωρεί σήμερα από την Ουάσιγκτον για τη Φλόριντα προτάσσοντας τα ευνοϊκά για την οικονομία στοιχεία και μια σειρά προόδων, από την γονική άδεια έως τη δύναμη του Διαστήματος, με την ελπίδα ότι θα κάνουν να ξεχαστεί, έστω για λίγο, η υπόθεση παραπομπής του σε δίκη.

Προτού φύγει για να περάσει δύο εβδομάδες στο πολυτελές κλαμπ του Μαρ α Λάγκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προνόησε να υπογράψει τον νόμο για τον προϋπολογισμό, που περιλαμβάνει αποφάσεις που αφορούν από την οικογενειακή πολιτική έως τους σημαντικούς στρατιωτικούς προσανατολισμούς.

«Θα υπογράψω σήμερα τον αμυντικό νόμο μας ύψους 738 δισεκατομμυρίων δολαρίων» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter σε θριαμβευτικό τόνο, ακόμα κι αν το κείμενο είναι, όπως πάντα, καρπός συμβιβασμού μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών του Κογκρέσου.

«Θα περιλαμβάνει τη γονική άδεια 12 εβδομάδων μετ' αποδοχών, μια αύξηση των μισθών για τους στρατιώτες μας, τη δημιουργία της δύναμης του Διαστήματος, τη χρηματοδότηση του τείχους στα νότια σύνορα (…) και την αύξηση της νόμιμης ηλικίας καπνίσματος στα 21 έτη! Τεράστιο!».

Η «δύναμη του Διαστήματος» θα γίνει το έκτο σώμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, μετά τον στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία, το πολεμικό ναυτικό, το σώμα των Πεζοναυτών και την ακτοφυλακή. Προς το παρόν, εντούτοις, δεν έχει προβλεφθεί καμία επιπλέον χρηματοδότηση, καθώς η «Διοίκηση του Διαστήματος» που επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης μια αύξηση 3,1% των μισθών των μελών των ενόπλων δυνάμεων, τη μεγαλύτερη εδώ και μια δεκαετία.

Στο κείμενο προβλέπεται, επιπλέον, η επιβολή κυρώσεων σε βάρος εταιρειών που συνεργάζονται για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Λιγότερο από 11 μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο πρώην επιχειρηματίας, ηλικίας 73 ετών, εμφανίζεται αποφασισμένος να "κεφαλαιοποιήσει" τους ευνοϊκούς για την οικονομία δείκτες.

Η ανάπτυξη επιβεβαιώθηκε σήμερα ότι ανήλθε στο 2,1% για το τρίτο τρίμηνο. Η αγορά εργασίας εξέπληξε τους οικονομολόγους από τη ζωτικότητά της τον Νοέμβριο, με τη δημιουργία 266.000 θέσεων εργασίας και ένα ποσοστό ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μισό αιώνα, στο 3,5%.

«Αυτό που επιτύχαμε είναι ένα απίστευτο πράγμα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος χθες, κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας στο Μίσιγκαν, λεπτά πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το κατηγορητήριο σε βάρος του, «κατάχρηση εξουσίας» και «παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου» με φόντο την ουκρανική υπόθεση.

«Όταν θα βρίσκομαι ενώπιον ενός εξ αυτών (των υποψηφίων των Δημοκρατικών) και εκείνοι θα προσπαθούν να λένε αρνητικά πράγματα, θα μου αρκεί να απαντάω: Κοιτάξτε πού βρισκόμαστε» συνέχισε ο μεγιστάνας.

Εντούτοις, δύο εβδομάδες μακριά από την πρωτεύουσα, κάτω από τον ήλιο της Φλόριντας, το πιθανότερο δεν θα είναι αρκετές για να κάνουν την Αμερική να ξεχάσει ότι θα γίνει ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας που παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον του Κογκρέσου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ