ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: «Πιστός» στον άνθρακα ο πρωθυπουργός παρά την κατακραυγή

Αυστραλία: «Πιστός» στον άνθρακα ο πρωθυπουργός παρά την κατακραυγή
Australian Pool via AP

«Ανεύθυνο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να γίνουν μειώσεις στη βιομηχανία άνθρακα της χώρας ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον παρά τις επικρίσεις που δέχεται για την πολιτική του αναφορικά με το κλίμα.

Η Αυστραλία πλήττεται από τον Σεπτέμβριο από φονικές πυρκαγιές οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν κοστίσει τη ζωή σε εννέα ανθρώπους και έχουν καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα γης

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Μόρισον δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από την κοινή γνώμη της Αυστραλίας καθώς βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά του στη Χαβάη την ώρα που οι πυρκαγιές εντείνονταν.

Αφού επέστρεψε εσπευσμένα μετέβη χθες Κυριακή στο μέτωπο των πυρκαγιών και σήμερα επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική του λόγω του «πανικού».

«Δεν θα στερήσω την εργασία από χιλιάδες Αυστραλούς εγκαταλείποντας τους παραδοσιακούς τομείς», προειδοποίησε ο 51χρονος πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Seven Network.

«Δεν θα δεσμευθούμε στους ανεύθυνους, καταστροφικούς για την εργασία και βλαπτικούς για την οικονομία στόχους που μας ζητούνται», κατήγγειλε στο Channel 9.

Πολλοί Αυστραλοί έχουν κατηγορήσει την κυβέρνησή του για αδράνεια στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, με τις επικρίσεις να εντείνονται καθώς οι θερμοκρασίες στη χώρα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα.

Μικρή βελτίωση από σήμερα

Ο Μόρισον δεν αρνείται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, όμως πάντα αμφισβητούσε ότι για την αντιμετώπισή της απαιτείται η Αυστραλία να κάνει οικονομική στροφή.

Το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών άνθρακα – μια από τις πηγές ενέργειας που εκλύει το μεγαλύτερο ποσοστό αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου—προέρχεται από την Αυστραλία, με τον κλάδο να προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στους Αυστραλούς.

Πυρκαγιές ξεσπούν κάθε χρόνο το φθινόπωρο και τον χειμώνα στην Αυστραλία, αλλά φέτος το φαινόμενο ξεκίνησε πρόωρα και ήταν ιδιαίτερα σφοδρό, με τις φλόγες να έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με το Βέλγιο και τοξικό νέφος να καλύπτει πολλές πόλεις της ανατολικής Αυστραλίας, όπως το Σίδνεϊ.Ερευνητές αποδίδουν τη σφοδρότητα των φαινομένων φέτος σε έναν συνδυασμό παραγόντων, κυρίως τις ασθενείς βροχοπτώσεις, τις ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους.

Βελτίωση των καιρικών συνθηκών παρατηρήθηκε σήμερα, όμως οι αρχές ανακοίνωσαν ότι σχεδόν 200 σπίτια υπέστησαν ζημιές τις τελευταίες ημέρες στη Νότια Αυστραλία και τη Νέα Νότια Ουαλία. Η κοινότητα Μπαλμόραλ, νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ, καταστράφηκε ολοσχερώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ