ΚΟΣΜΟΣ

«Καζάνι» η Λιβύη: Έτοιμα τα στρατεύματα του Ερντογάν – «Μην ανακατεύεστε» απαντά η Μόσχα

«Καζάνι» η Λιβύη: Έτοιμα τα στρατεύματα του Ερντογάν – «Μην ανακατεύεστε» απαντά η Μόσχα
Turkish Presidency via AP, Pool

«Ιαχές πολέμου» στη Λιβύημε την Άγκυρα να εκφράζει την πρόθεσή της να ανταποκριθεί στο αίτημα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης για στρατιωτική υποστήριξη έναντια στην προέλαση του στρατάρχη Χαφτάρ και τη Μόσχα να προειδοποιεί τον Ερντογάν να μην ανακατευτεί στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

 

Την ώρα που οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ απειλούν να προελάσουν στην Τρίπολη, όπου εδράζει η κυβέρνηση Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ο υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ζητήσει επισήμως στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία.

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση μόλις ξαναρχίσει τις εργασίες της, στις 7 Ιανουαρίου.

«Μας ρωτάνε εάν σκοπεύουμε να στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη. Θα απαντήσω: θα πάμε όπου μας προσκαλέσουν. Το μνημόνιο επαναβεβαιώνει τη συνεργασία και τη στήριξή μας. Αυτή η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Σύντομα θα κατατεθεί αίτημα στην εθνοσυνέλευσή μας για την αποστολή στρατού στη Λιβύη. Με αυτή την εντολή θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να στηρίξουμε τη Λιβύη» είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik.

Το τελευταίο διάστημα τόσο ο Ερντογάν όσο και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία θα προσφέρει τη βοήθειά της στη Λιβυκή κυβέρνηση (GNA) με όποιο τρόπο της ζητηθεί.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, στο πλαίσιο των διερευνητικών του συζητήσεων για την επίτευξη λύσεων για τη Λιβύη, εντάσσεται και η αιφνιδιαστική επίσκεψη, την Τετάρτη, του Ερντογάν στην Τυνησία.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα.

«Η Ρωσία καταδικάζει οποιαδήποτε ανάμειξη στις "εσωτερικές υποθέσεις" της Λιβύης», ήταν η άμεση απάντηση του Κρεμλίνου μέσω του εκπροσώπου Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ