ΚΟΣΜΟΣ

Κηδείες σε Ιράκ και Ιράν για τον Κασέμ Σουλεϊμανί

Κηδείες σε Ιράκ και Ιράν για τον Κασέμ Σουλεϊμανί
AP Photo/Vahid Salemi

Κηδείες σε Ιράκ και Ιράν θα τελεστούν για τον υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί που δολοφονήθηκε από τους Αμερικανούς.

Όπως μεταδίδει το CNNi, η σορός του θα μεταφερθεί στην Τεχεράνη το Σάββατο.

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA αναφέρει ότι «θα τελεστούν κηδείες για τον Κασέμ Σουλεϊμάνι στις ιερές σιιτικές πόλεις Καραμπάλα και Νατζάφ πριν το σώμα του επιστρέψει στην Τεχεράνη».

Για τους υποστηρικτές του, όσο και για τους εχθρούς του, ο Σουλεϊμανί, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, κράταγε στα χέρια του τα κλειδιά της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή. Ειδικά στο Ιράκ και στη Συρία, δύο χώρες όπου οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στρατιωτικά.

Ο βετεράνος της Ιερής Άμυνας, όπως αποκαλείται στην Ισλαμική Δημοκρατία ο πόλεμος Ιράκ-Ιράν (1980-1988), έδειξε τα ταλέντα του στην ιρακινή επικράτεια. Κάθε πολιτική ή στρατιωτική εξέλιξη στο Ιράκ σήμαινε ότι ο υποστράτηγος θα επισκεπτόταν τη Βαγδάτη για να αναλάβει δράση, από τα πεδία των μαχών στους διαδρόμους των θεσμών της εξουσίας και αντιστρόφως.

IRAN map 01 2020 01 copy

Προέλαση του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, σχηματισμός κυβέρνησης... Κάθε φορά, ο Σουλεϊμανί συναντιόταν με διάφορες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες για να διαμορφώσει τη γραμμή που θα ακολουθείτο, διαβεβαιώνουν άνθρωποι που πήραν μέρος σε πολλές από τις συναντήσεις αυτές, που γίνονταν πάντα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.

Η τεράστια επιρροή του κράταγε πολλά χρόνια: ήταν ήδη επικεφαλής της δύναμης Κουντς όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 2001, μάλιστα συντόνιζε προσωπικά τη συνεργασία που προσέφερε αρχικά η Τεχεράνη στην κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους στον πόλεμο αυτό.

Ο υποστράτηγος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και έχει χιλιάδες υποστηρικτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ