ΚΟΣΜΟΣ

Άσαντ: Ο συριακός λαός δεν θα ξεχάσει τη βοήθεια που έλαβε από τον Σουλεϊμανί

Άσαντ: Ο συριακός λαός δεν θα ξεχάσει τη βοήθεια που έλαβε από τον Σουλεϊμανί
(SANA via AP)

Την αμερικανική αεροπορική επιδρομή από την οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, το καθεστώς του οποίου στηρίζεται στρατιωτικά από την Τεχεράνη.

Ο Άσαντ διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η συμβολή του Σουλεϊμανί στον συριακό στρατό «δεν θα ξεχαστεί».

«Ο συριακός λαός δεν θα λησμονήσει την παρουσία του στο πλευρό του αραβικού συριακού στρατού για την άμυνα της Συρίας απέναντι στην τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της», ανέφερε ο Άσαντ σε επιστολή του που απευθύνεται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε επίσης τον φόνο του Σουλεϊμανί, κάνοντας λόγο για «εγκληματική επιθετικότητα» των ΗΠΑ που παραπέμπει «σε εγκληματικές συμμορίες».

IRAN map 01 2020 01

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η εντολή για τη δολοφονία του… ροκ-σταρ υποστράτηγου που λατρευόταν στο Ιράν, δόθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Η απάντηση της ιρανικής πλευράς ήταν άμεση, με τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και τον πρόεδρο Χασάν Ροχάνι να ορκίζονται «αδυσώπητη εκδίκηση» για τον θάνατό του.

Παγκόσμια ανησυχία από την δολοφονική επίθεση

Η δολοφονική επίθεση των Αμερικανών κατά του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, αξιωματούχου με σημαντική επιρροή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχει προκαλέσειπαγκόσμια ανησυχία.

Αντιδράσεις, όμως, ξέσπασαν και εντός των ΗΠΑ, με σημαίνοντα πρόσωπα, όπως η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, να επικρίνουν την απόφαση του προέδρου, εκφράζοντας, παράλληλα, ανησυχία για τις επιπτώσεις της δολοφονίας Σουλεμαϊνί.

«Καζάνι» η Βαγδάτη μετά το φόνο Σουλεϊμανί: Ετοιμοπόλεμοι οι Μουτζαχεντίν, φεύγουν οι Αμερικανοί

Και η Ρωσία, με τη σειρά, εξέφρασε φόβους για την πιθανότητα αύξησης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ