ΚΟΣΜΟΣ

Κασέμ Σουλεϊμανί: Βίντεο-ντοκουμέντο από την αμερικανική αεροπορική επίθεση

Κασέμ Σουλεϊμανί: Βίντεο-ντοκουμέντο από την αμερικανική αεροπορική επίθεση
(AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο πύραυλος ανατινάζει το αμάξι του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, μετά την αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, είδε το φως της δημοσιότητας. 

Το βίντεο ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter ο αναλυτής θεμάτων άμυνας και συνεργάτης του BBC Persia, Babak Taghvaee.

Σε αυτό φαίνεται ο πύραυλος αέρος-εδάφους AGM-114 να πέφτει πάνω στο όχημα, δίπλα στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου της Βαγδάτης.

Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, όμως αναπαράγεται από πολλά διεθνή ΜΜΕ, όπως η NY Post και η Daily Mail.

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί μετέβαινε τα μεσάνυχτα οδικώς στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης μαζί με άλλους Ιρανούς στρατιωτικούς, όταν τα αυτοκίνητά τους χτυπήθηκαν από αμερικανική μη επανδρωμένη αεροπορική επιδρομή.

Εκτός από τον υποστράτηγο, επτά ακόμη άτομα σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η εντολή για τη δολοφονία του… ροκ-σταρ υποστράτηγου που λατρευόταν στο Ιράν, δόθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Η απάντηση της ιρανικής πλευράς ήταν άμεση, με τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και τον πρόεδρο Χασάν Ροχάνι να ορκίζονται «αδυσώπητη εκδίκηση» για τον θάνατό του.

IRAN map 01 2020 01

Παγκόσμια ανησυχία από την δολοφονική επίθεση

Η δολοφονική επίθεση των Αμερικανών κατά του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, αξιωματούχου με σημαντική επιρροή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Αντιδράσεις, όμως, ξέσπασαν και εντός των ΗΠΑ, με σημαίνοντα πρόσωπα, όπως η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, να επικρίνουν την απόφαση του προέδρου, εκφράζοντας, παράλληλα, ανησυχία για τις επιπτώσεις της δολοφονίας Σουλεμαϊνί.

«Καζάνι» η Βαγδάτη μετά το φόνο Σουλεϊμανί: Ετοιμοπόλεμοι οι Μουτζαχεντίν, φεύγουν οι Αμερικανοί

Και η Ρωσία, με τη σειρά, εξέφρασε φόβους για την πιθανότητα αύξησης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ