ΚΟΣΜΟΣ

Το αμερικανικό Πεντάγωνο στέλνει 3.500 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή

Το αμερικανικό Πεντάγωνο στέλνει 3.500 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή
U.S. Marine Corps photos by Sgt. Robert G. Gavaldon via AP

Περίπου 3.500 Αμερικανούς στρατιώτες στέλνει το Πεντάγωνο στη Μέση Ανατολή λόγω των τεταμένων σχέσεων με το Ιράν μετά και την δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Όπως δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο ABC News, οι στρατιώτες πιθανώς να αναχωρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο ένας αξιωματούχος στο αμερικανικό δίκτυο, οι δυνάμεις θα σταλθούν στο Κουβέιτ, όπου ήδη βρίσκονται 750 στρατιώτες.

Αυτά τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανήκουν σε μια δύναμη ταχείας αντίδρασης της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ, που τέθηκε σε επιφυλακή αμέσως μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, τόνισε άλλος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τόνισαν ότι χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες ενδέχεται να σταλούν στην περιοχή και τους είχε ειπωθεί να προετοιμάζουν την αποστολή.

Από τον Μάιο, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει περίπου 14.000 επιπλέον στρατιώτες στην Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Αμερικανός υπουργός Μαρκ Έσπερ εν μέσω της κλιμάκωσης με το Ιράν, ακύρωσε την άδειά του που ήταν προγραμματισμένη αργότερα τον Ιανουάριο.

Νωρίτερα, το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν έστειλε απειλητικό μήνυμα προς τις ΗΠΑ λέγοντας πως η Τεχεράνη θα εκδικηθεί τον θάνατο του Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος».

«Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» σημείωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ