ΚΟΣΜΟΣ

O Κρουζ νικά τον Τράμπ - Σε απόσταση αναπνοής οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι

O Κρουζ νικά τον Τράμπ - Σε απόσταση αναπνοής οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι
REUTERS/Jim Young

Ο Τέντ Κρούζ είναι ο νικητής των προκριματικών εκλογών για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία της Αϊόβα,μια μεγάλη νίκη για εκείνον και μια πικρή ήττα για τον Ντόναλντ Τράμπ.

Το ταμπεραμέντο του Τράμπ, η παρουσία του στα social media και οι μεγάλες καμπάνιες δεν στάθηκαν ικανά στοιχεία ώστε να υπερκεράσουν την πιο παραδοσιακή στάση του Κρουζ στην πολιτική.

tramp

REUTERS/Jim Bourg

Ο Κρουζ, συντηρητικός δικηγόρος από το Τέξας, ήρθε πρώτος, με ποσοστό 28%, έναντι 24% του συνυποψηφίου του, Τραμπ. Ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστή από τη Φλόριντα, ήρθε τρίτος, με ποσοστό 23%, εδραιώνοντας τη θέση του, μεταξύ των υποψηφίων του Κόμματος των Ρεπουμπλικάνων.

clinton

REUTERS/Adrees Latif

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής ο ένας από την άλλον, με την Χίλαρι Κλίντον και τον Μπέρνι Σάντερς με διαφορά μικρότερη της μονάδας.

Με καταμετρημένο αποτέλεσμα σε ποσοστό 88% της εκλογικής περιφέρειας, η Κλίντον προηγείται με 49,9% έναντι 49,4% του Σάντερς.

sanders

REUTERS/Rick Wilking

Ο πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ, Μάρτιν Ο'Μάλεϊ, συγκέντρωσε μόλις το 0,6% και σχεδιάζει την αναστολή της υποψηφιότητάς του.

Ο νικητής των προκριματικών εκλογών στην Αϊόβα, για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Τεντ Κρουζ δήλωσε ότι: «H νίκη του στην Αιόβα, είναι μια πραγματική νίκη, για τη συντηρητική βάση του κόμματος.»

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων δήλωσε ότι: «Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τον ίδιο, που κατέκτησε τη δεύτερη θέση.» Στη συνέχεια, συνεχάρη το συνυποψήφιό του, Τεντ Κρουζ, για την εκλογική νίκη του.

Ο Μάρκο Ρούμπιο υποστήριξε ότι: «Η υποψηφιότητά του, μπορεί να ενώσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα,» ενώ απέστειλε συγχαρητήρια στον Τεντ Κρουζ.

Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε «ενθουσιασμένη» και «ανακουφισμένη» από το αποτέλεσμα των προκριματικών ενώ από την πλευρά του ο Σάντερς έκανε λόγο για θεαματική πρόοδο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ