ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Σουλεϊμανί: 13 σενάρια εκδίκησης εξετάζει το Ιράν

Δολοφονία Σουλεϊμανί: 13 σενάρια εκδίκησης εξετάζει το Ιράν
AP Photo/Vahid Salemi

Δεκατρία σενάρια εκδίκησης απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη βομβιστική επίθεση κατά του Κασέμ Σουλεϊμανί εξετάζει η Τεχεράνη, την ίδια ώρα που η κηδεία του ιρανού υποστράτηγου στην πόλη Κερμάν λαμβάνει διαστάσεις τραγωδίας. 

 

Κι ενώ το πολυήμερο πένθος κορυφώνεται σήμερα, το Ιράν εξετάζει 13 «σενάρια εκδίκησης» ως αντίποινα για την αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ που στοίχισε τη ζωή του κορυφαίου ιρανού στρατιωτικού διοικητή.

Όπως αποκάλυψε σήμερα ο γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Αλί Σαμχανί «οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως μέχρι τώρα έχουν συζητηθεί στο συμβούλιο 13 σενάρια εκδίκησης και, αν υπάρξει συναίνεση για την εφαρμογή ακόμη και του ηπιότερου σεναρίου, θα είναι ιστορικός εφιάλτης για τους Αμερικανούς».

Εντωμεταξύ, το ιρανικό κοινοβούλιο αύξησε τον προϋπολογισμό των Φρουρών της Επανάστασης μέχρι το τέλος του Περσικού Έτους, στις 20 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Αλί Λαριτζανί.

Κατόπιν εντολής του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο προϋπολογισμός των Φρουρών της Επανάστασης αυξάνεται με το ισόποσο των 225 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αύξηση αυτή σχετίζεται με την υλοποίηση του σχεδίου «σκληρής εκδίκησης» εναντίον των ΗΠΑ για τον φόνο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, διευκρίνισε ο Λαριτζανί.

Επιπλέον το ιρανικό κοινοβούλιο χαρακτήρισε «τρομοκράτες» όλους τους διοικητές του Πενταγώνου που ευθύνονται για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, όπως και το σύνολο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, μετέδωσε το IRNA.

Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους φώναξαν «Θάνατος στις ΗΠΑ».

Ζαρίφ στο CNNi: Ο Τραμπ «τα κάνει χειρότερα για τις ΗΠΑ» στη Μέση Ανατολή

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNNi, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε την Τρίτη ότι η Τεχεράνη δεν φοβάται ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική δράση κατά της χώρας του, μετά τη βομβιστική επίθεση και δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Θα υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, θα υπερασπιστούμε τον λαό μας», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ. «Οι ΗΠΑ μπορούν να υπερασπιστούν τις ΗΠΑ, αλλά οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τις ΗΠΑ τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά».

Αρνούμενος να προβεί σε περισσότερες αποκαλύψεις σχετικά με τον τρόπο που η Τεχεράνη σκοπεύει να απαντήσει για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, Ο Ιρανός αξιωματούχος περιορίζεται να αναφέρει ότι η χώρα του έχει εντοπίσει πολυάριθμα αμερικανικά τρωτά σημεία στην περιοχή και σε συμμαχικές του Ιράν χώρες.

«Έχουμε ανθρώπους στο πλευρό μας στην περιοχή», είπε ο Ζαρίφ. «Ο όμορφος στρατιωτικός εξοπλισμός δεν κυβερνάει τον κόσμο, οι άνθρωποι κυβερνούν τον κόσμο. Ο πρόεδρος Τράμπ πρέπει να καταλάβει ότι ο λαός της περιοχής είναι εξαγριωμένος, θέλουν να φύγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Αναφερόμενος στις απειλές του Αμερικανού προέδρου για περισσότερες στρατιωτικές επιθέσεις κατά του Ιράν, αν η Τεχεράνη απαντήσει στη δολοφονία Σουλεϊμανί, ο Ζαρίφ αντέτεινε ότι ο Τραμπ «πρέπει να απολογηθεί, πρέπει να αλλάξει ρότα».

«Απλώς δυσχεραίνει την κατάσταση για την Αμερική… έχει εξαγριώσει τον λαό της περιοχής. (Ο Τράμπ) είπε ότι έχει ξοδέψει πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια στην περιοχή μας, πρόσθεσε ένα ακόμη τρισεκατομμύριο (μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί). Οι ΗΠΑ αισθάνονται πιο ασφαλείς για αυτό;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ