ΚΟΣΜΟΣ

Μετά την Τυνησία, η Αλγερία: Αναζήτηση συμμάχων από Ερντογάν - Σάρατζ για το Λιβυκό

Μετά την Τυνησία, η Αλγερία: Αναζήτηση συμμάχων από Ερντογάν - Σάρατζ για το Λιβυκό
Turkish Foreign Ministry via AP, Pool

Ως μια προσπάθεια αλίευσης συμμάχων στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη Λιβύη ερμηνεύεται η διπλή επίσκεψη στην Αλγερία τόσο του πρωθυπουργού της κυβέρνησης της Τρίπολης  Φαγιέζ αλ Σάρατζ όσο και του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρίσκεται σήμερα την Αλγερία για «επίσημες συζητήσεις γύρω από τις διμερείς σχέσεις με τις αρχές της Αλγερίας».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε δεκτός από τον Αλγερινό ομόλογό του Σάμπρι Μπουκαντούμ και την πρέσβειρα της Τουρκίας στο Αλγέρι, Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιοκτάς.

Την Αλγερία όμως επισκέφτηκε την ίδια ημέρα και ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Αλγερινό πρόεδρο για να συζητήσουν το ζήτημα της Λιβύης, ενώ νωρίτερα είχαν φτάσει στη χώρα οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών του Σάρατζ.

Η Αλγερινή προεδρία ανακοίνωσε ότι η συνάντηση με τον Σάρατζ «επιτρέπει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη και τρόπους να την ξεπεράσουμε».

Σύμφωνα με το Al Jazeera, o Αλγερινός πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν κατά τη συνάντησή του με τον Λίβυο πρωθυπουργό αποκάλεσε την Τρίπολη «μια κόκκινη γραμμή που κανείς δεν πρέπει να περάσει».

Επίσης ενθάρρυνε την διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να πραγματοποιήσουν τις υποσχέσεις τους για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη Λιβύη.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τυνησία, με αίτημα να συμμετάσχει η χώρα σε μια τουρκική συμμαχία στη Λιβύη και σύμφωνα με πληροφορίες να παραχωρήσει στην Τουρκία βάση ελλιμενισμού, συναντώντας ωστόσο την αρνητική απάντηση του Τυνήσιου προέδρου Καϊς Σαϊέντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ