ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Ιράν: Eκτόνωση στην κρίση μέσω… απειλών

ΗΠΑ - Ιράν: Eκτόνωση στην κρίση μέσω… απειλών
AP Photo/Frank Franklin II

Για μια πιο ήρεμη επόμενη ημέρα στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑΙράν μετά την κλιμάκωση της τελευταίας εβδομάδας κάνουν λόγο οι διεθνείς αναλυτές καθώς όλα δείχνουν πως, μετά και την ιρανική πυραυλική επίθεση της Τετάρτης κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, και οι δύο πλευρές πέτυχαν τον στόχο τους.

Το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου», διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη με επιστολή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η επιχείρηση ήταν ακριβής και είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να υπάρξουν έτσι παράπλευρες απώλειες μεταξύ των αμάχων» ή ζημιές «σε πολιτικές εγκαταστάσεις» στις περιοχές του Ιράκ οι οποίες επλήγησαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης με βαλλιστικούς πυραύλους χθες Τετάρτη, ανέφερε ο Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί στην επιστολή του, καταδεικνύοντας ουσιαστική τη στόχευση του Ιράν: Μία «θεατρική» επίθεση που θα ικανοποιούσε την ανάγκη εκδίκησης του ιρανικού λαού μετά το θάνατο του «μάρτυρά» του Κασέμ Σουλεϊμανί αλλά και δεν θα προκαλούσε ανήκεστο βλάβη στον Ντόνανλτ Τραμπ.

Η διαβεβαίωση ήρθε μερικές ώρες μετά τις απειλές του Ιράν, δια στόματος τόσο του προέδρου της χώρας Χασάν Ροχανί όσο και του ανώτατου ηγέτη Αλ Χομενεϊ.

«Εκτιμώ ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση μαίνεται εδώ και καιρό. Ο Σουλεϊμανί ήταν ένας ψυχρός δολοφόνος ο οποίος, χωρίς υπερβολή, ευθύνεται για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Συρία και ο οποίος διέταξε τη δολοφονία εκατοντάδων Αμερικανών στο Ιράκ. H απάντηση που έδωσε τώρα το Ιράν επιτρέπει την εκτίμηση ότι στόχος της Τεχεράνης ήταν να πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή μεν επίθεση, χωρίς ωστόσο να παραβιάσει την κόκκινη γραμμή του Τραμπ και να προκαλέσει αμερικανικά αντίποινα. Εκτιμώ ότι το Ιράν δεν θέλει εν τέλει να τα βάλει με τις ΗΠΑ», εκτίμησε ο πολιτικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Hudson της Ουάσιγκτον Πίτερ Ρόου μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία.

Στο πλαίσιο πάντως της ανταλλαγής απειλών, αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποίησε ότι το Ιράν «θα πάρει σύντομα σκληρότερη εκδίκηση» μετά την επίθεση της Τεχεράνης.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasmin επικαλέστηκε τον ανώτερο αξιωματικό Αμπντολάχ Αραγκί, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν φαίνεται «να υπαναχωρεί» μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που δεν προκάλεσαν θύματα μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Εξάλλου το Tasnim επικαλέστηκε και τον αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Αλί Φανταβί ο οποίος δήλωσε ότι οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων αποτελούν επίδειξη της ιρανικής, στρατιωτικής ισχύος και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα».

Στο μεταξύ ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ απέρριψε ως «απίστευτη» την πρόταση των ΗΠΑ για συνεργασία, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε χθες την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης, μετέδωσε το πρακτορείο IRNA.

ΗΠΑ: Μέτρο αυτοάμυνας η εξόντωση του Σουλεϊμανί

Και οι ΗΠΑ όμως από την πλευρά τους φαίνεται πως είναι ικανοποιημένες από την εξέλιξη των γεγονότων. Με τους περισσότερους αναλυτές να συμφωνούν ότι οι ΗΠΑ υποτίμησαν τις συνέπειες της δολοφονίας Σουλεϊμανί, η «μετρημένη» ιρανική απάντηση φαίνεται πως λειτουργεί μάλλον ανακουφιστικά γι’ αυτούς.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσε με επιστολή της το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στην πρωτεύουσα του Ιράκ με αεροπορικό πλήγμα ήταν πράξη «αυτοάμυνας», ενώ διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή της θα αναλάβει όποια περαιτέρω δράση κρίνει «απαραίτητη» για να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό και τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Στην επιστολή της, η αμερικανίδα πρέσβης Κέλι Κραφτ τόνισε παράλληλα πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι «έτοιμη να αρχίσει χωρίς προϋποθέσεις σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν» με στόχο «να αποτραπεί το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει περαιτέρω η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια» και «η κλιμάκωση από πλευράς του ιρανικού καθεστώτος».

Στο διάγγελμά του μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Τεχεράνη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αφού γνωστοποίησε πως δεν υπήρξαν θύματα από τα πυραυλικά χτυπήματα προανήγγειλε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ