ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση κατά βάσεων των ΗΠΑ - Τραμπ: Δεν υπάρχουν θύματα, το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί

Επίθεση κατά βάσεων των ΗΠΑ - Τραμπ: Δεν υπάρχουν θύματα, το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν προανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του, μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Τεχεράνη σε δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως δεν υπήρξαν θύματα από τα πυραυλικά χτυπήματα.

«Όσο είμαι πρόεδρος των ΗΠΑ, το Ιράν δεν θα έχει τη δυνατότητα να κατέχει πυρηνικά όπλα», με αυτή τη φράση ξεκίνησε το διάγγελμά του ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας μία πάγια θέση του.

Αναφερόμενος στην επίθεση του Ιράν, διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξαν θύματα από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις, χάρη στα μέτρα προφύλαξης που λάβαμε». Η Τεχεράνη διατείνεται πως υπήρξαν πολλές αμερικανικές απώλειες.

Συνεχίζοντας, ο πλανητάρχης κατήγγειλε το Ιράν ως τον κύριο «σπόνσορα της τρομοκρατίας», ενώ, παράλληλα, έκανε λόγο και για «απειλή στον πολιτισμένο κόσμο».

Ανάλυση CNNi: Προς αποκλιμάκωση η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

«Αυτή κατάσταση θα σταματήσει εδώ και τώρα», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμάνι, τόνισε ότι επρόκειτο περί δικής του εντολής, ενώ χαρακτήρισε τον Ιρανό υποστράτηγο «τρομοκράτη» και ενορχηστρωτή τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Τον σταματήσαμε, έπρεπε να το κάνουμε».

Προανήγγειλε και την επιβολή νέων σκληρών οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που – όπως είπε – «προκάλεσε αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή».

«Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία πρέπει να αντιληφθούν τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης», σημείωσε, ακόμη και τόνισε ότι εντός της ημέρας θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να έχει «πιο ενεργό ρόλο στη Μέση Ανατολή».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στείλει στο Ιράν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν μπορείτε και δεν θα χρησιμοποιήσετε πυρηνικά όπλα», είπε.

Παράλληλα, διαπίστωσε ότι το «Ιράν φαίνεται ότι υποχωρεί, κάτι που είναι θετικό για όλες τις πλευρές και κάτι πολύ καλό για τον κόσμο».

Να σημειωθεί πως οι ειδικοί αναλυτές είχαν κρίνει νωρίτερα πως σε περίπτωση που το Ιράν περιοριστεί σε αυτό το χτύπημα και δεν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες, είναι πιθανή η σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης.

Η στάση που τήρησε ο Τραμπ κατά το διάγγελμά του οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ δεν θα απαντήσουν στις επιθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ