ΚΟΣΜΟΣ

New York Times: H στιγμή που ο πύραυλος χτυπά το ουκρανικό αεροσκάφος

New York Times: H στιγμή που ο πύραυλος χτυπά το ουκρανικό αεροσκάφος
AP / Ebrahim Noroozi

Ένα βίντεο, στο οποίο φαίνεται ένας ιρανικός πύραυλος να χτυπά ένα αεροσκάφος πάνω από την περιοχή Παράντ, κοντά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, όπου την Τετάρτη συνετρίβη το ουκρανικό Boeing, δημοσίευσαν το βράδυ της Πέμπτης οι New York Times.

Μια μικρή έκρηξη σημειώνεται την ώρα που ο πύραυλος πλήττει το αεροπλάνο, ωστόσο αυτό δεν εκρήγνυται, όπως φαίνεται στο βίντεο. Το αεροσκάφος συνέχισε να πετάει για αρκετά λεπτά προτού κάνει στροφή για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο, αναφέρουν οι New York Times.

Το αεροσκάφος πέταξε φλεγόμενο προς το αεροδρόμιο προτού εκραγεί και συντριβεί, παρασύροντας στον θάνατο τους 176 επιβαίνοντες σε αυτό.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσαν οι New York Times, επικαλούμενοι τον χρήστη του Twitter Nariman Gharib

Νωρίτερα, είχε δημοσιευτεί ένα άλλο συγκλονιστικό βίντεο, το οποίο έδειχνε την πτώση του αεροσκάφους.

Η Τεχεράνη κάλεσε τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν στις έρευνες

Ο επικεφαλής της Ιρανικής Επιτροπής Ερευνών για το αεροπορικό δυστύχημα με το αεροσκάφος των κρατικών Ουκρανικών Αερογραμμών που συνετρίβη στην Τεχεράνη, κάλεσε τις ΗΠΑ «υπό την ιδιότητα της κατασκευάστριας εταιρείας Boeing να είναι παρούσα» κατά τη διάρκεια της έρευνας, όπως μετέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης το ημιεπίσημο πρακτορείο της χώρας Fars.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται δήλωση του Χασάν Ρεζαεϊφάρ «η Boeing κατονομάστηκε ως εκπρόσωπος, χωρίς να επιβεβαιώνεται η συμμετοχή της».

Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί από πλευράς Boeing η κίνηση αυτή. Ωστόσο, εφόσον υπάρχει η εξέλιξη αυτή, οι εκπρόσωποι της αεροπορικής εταιρείας θα χρειαστούν ειδική άδεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να ταξιδέψουν στο Ιράν, εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον κατά της Τεχεράνης.

Το σενάριο του πυραυλικού πλήγματος

Το σενάριο για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους από πύραυλο είχε αρχίσει να «φουντώνει» από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, όταν αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε στο Newsweek ότι το αεροσκάφος της Ukrainian International Airlines που συνετρίβη στο Ιράν, με αποτέλεσμα το θάνατο 176 ατόμων, χτυπήθηκε, πιθανότατα κατά λάθος, από το αντιαεροπορικό σύστημα της Τεχεράνης.

Την είδηση αυτή επιβεβαίωσαν στην ίδια πηγή, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αλλά και του Ιράκ.

Η πτήση 752 της Ukraine International Airlines που εκτελούσε δρομολόγιο από το Διεθνή Αερολιμένα «Ιμάμης Χομεϊνί» της Τεχεράνης με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο «Μπορισπίλ» του Κιέβου, στην Ουκρανία, σταμάτησε να μεταδίδει δεδομένα την Τρίτη, λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωσή της και αμέσως μετά την εκτόξευξη πυραύλων από πλευράς Ιράν εναντίον των αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται επί του ιρακινού εδάφους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το αεροσκάφος φαίνεται πως χτυπήθηκε από το ρωσικό πυραυλικό σύστημα εδάφους - αέρος Tor-M1, γνωστό στο ΝΑΤΟ και ως «Γάντι» (Gauntlet), δήλωσαν οι τρεις αξιωματούχοι.

Οι αμερικανικές πηγές εκτίμησαν πως η συντριβή του αεροσκάφους έγινε κατά λάθος.

Η πρώτη εκτίμηση

Οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν, σύμφωνα πάντα με το Newsweek, ότι το ιρανικό αντιαεροπορικό σύστημα ήταν κατά πάσα πιθανότητα ενεργό, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που σημειώθηκαν κατά των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, σε απάντηση της δολοφονίας του Ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η ανταποκρίτρια του CNNi στο Πεντάγωνο, Μπάρμπαρα Σταρ, ανέφερε πως τα ιρανικά στρατεύματα πιθανώς να θεώρησαν ότι δέχονται επίθεση από τις ΗΠΑ και να προχώρησαν στη χρήση του αντιαεροπορικού συστήματος. Η ίδια εξήγησε, μάλιστα, ότι ενδεχομένως να υπήρξε σύγχυση ως προς τις ενδείξεις που είχαν οι Ιρανοί στα ραντάρ τους και νομίζοντας ότι δέχονται επίθεση από αεροσκάφος των ΗΠΑ, να άνοιξαν πυρ, εκτοξεύοντας τον αντιαεροπορικό πύραυλο.

Από τους 176 επιβάτες του αεροσκάφους που σκοτώθηκαν, 82 ήταν Ιρανοί, 63 Καναδοί, 11 Ουκρανοί (εκ των οποίων εννέα ήταν τα μέλη του πληρώματος), ενώ στο αεροπλάνο επέβαιναν 10 Σουηδοί, επτά Αφγανοί καθώς και τρεις Γερμανοί υπήκοοι.

Τραμπ: Η συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα

Η φονική συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα,δήλωσε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τον αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου, που δήλωσε στο Newsweek ότι το αεροσκάφος της Ukrainian International Airlines χτυπήθηκε, πιθανότατα κατά λάθος, από το αντιαεροπορικό σύστημα της Τεχεράνης.

«Κάποιος θα μπορούσε να έχει κάνει κάποιο λάθος από την άλλη πλευρά... όχι το σύστημά μας. Δεν έχει σχέση με εμάς» είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι έχει υποψίες σχετικά με το δυστύχημα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Πετούσε πάνω από μια αρκετά σκληρή περιοχή. Μπορεί να έκαναν κάποιο λάθος. Ορισμένοι λένε ότι επρόκειτο για μηχανικό λάθος. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι είναι καν αυτό το ζήτημα», προσέθεσε ο ίδιος.

Τι συμβαίνει με τα «μαύρα κουτιά»

Την ίδια ώρα, ερωτήματα εγείρει η δήλωση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν, Αλί Αμπετζαντέχ, ο οποίος στην προκαταρκτική έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους ανέφερε πως υπάρχει «εμφανής ζημιά» στα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους.

«Και οι δύο συσκευές υπέστησαν ζημιά εξαιτίας της φωτιάς και της συντριβής. Υπάρχουν κομμάτια κατεγεγραμμένα στη "μνήμη" των δύο συσκευών, ωστόσο η ζημιά είναι εμφανής και στα δύο», έγραψε ο Αμπετζαντέχ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το αεροσκάφος ανήλθε αρχικά σε ύψος 8.000 ποδών, προτού εξαφανιστεί από τα ραντάρ και στη συνέχεια συνετρίβη.

Προβληματισμό εγείρει και το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ραδιοσήματα κινδύνου από τον πιλότο του αεροσκάφους, προτού αυτό καταπέσει στο έδαφος. Αυτό το γεγονός σημειώνεται και στην αναφορά του Αμπετζαντέχ, ο οποίος τονίζει πως το αεροπλάνο, αμέσως μετά την απογείωσή του κινήθηκε δυτικά του αεροδρομίου κι όταν τα προβλήματα εμφανίστηκαν, έκανε στροφή δεξιά και συνετρίβη, στην προσπάθειά του να επιστρέψει στο διεθνή αερολιμένα της Τεχεράνης.

Νωρίτερα, ο Αμπετζαντέχ είχε δηλώσει στο CNNi πως η χώρα του ενδεχομένως να χρειαστεί βοήθεια από το εξωτερικό, ώστε να μπορέσει να αποκωδικοποιήσει τα περιεχόμενα των «μαύρων κουτιών» του μοιραίου αεροσκάφους, επειδή αυτά έχουν υποστεί ζημιά.

«Γενικά μιλώντας, το Ιράν έχει τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να αποκωδικοποιήσει το μαύρο κουτί. Όλοι το ξέρουν αυτό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μαύρο κουτί του ουκρανικού αεροσκάφους Boeing 737 έχει υποστεί ζημιά. Εμπειρογνώμονες της Ουκρανικής Αεροπορίας κατέφθασαν σήμερα στην Τεχεράνη. Είχαμε μια συνάντηση μαζί τους. Από αύριο θα αρχίσουμε την αποκωδικοποίηση των δεδομένων», δήλωσε ο Αμπετζαντέχ.

Και πρόσθεσε: «Εάν ο διαθέσιμος εξοπλισμός δεν είναι αρκετός, ώστε να έχουμε το περιεχόμενο, το Ιράν θα ζητήσει βοήθεια για τα κουτιά από ειδικούς εμπειρογνώμονες που προέρχονται από τη Γαλλία ή τον Καναδά. Από εκεί και πέρα, οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα, αυτό θα δημοσιευτεί άμεσα στον κόσμο».

Εθνικό πένθος στην Ουκρανία - Τι εκτιμά το Κίεβο

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το CNNi, Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν πως στη συντριβή του αεροσκάφους στο Ιράν πιθανώς να συνετέλεσαν τρεις διαφορετικοί παράγοντες: η τρομοκρατία, μια πυραυλική επίθεση και μια καταστροφική βλάβη στις μηχανές του αεροπλάνου.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι εκτιμήσεις αυτές εδράζονται στο γεγονός ότι Ιρανοί αξιωματούχοι στην Τεχεράνη είχαν αποκαλύψει νωρίτερα την Τετάρτη πως το αεροσκάφος είχε πάρει φωτιά ενόσω βρισκόταν εν πτήσει.

Ο επικεφαλής του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Ολεξέι Ντανίλοφ, δήλωσε πως υπήρξε μια συνάντηση με Ιρανούς αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια της οποίας «τέθηκαν επί τάπητος» διάφορα σενάρια για την αεροπορική τραγωδία, συμπεριλαμβανομένου και αυτού περί πλήγματος από αντιαεροπορικό πύραυλο. Άλλες θεωρίες που τέθηκαν υπ' όψιν ήταν το σενάριο της βλάβης στις μηχανές του αεροσκάφους που πιθανώς να οδήγησε σε έκρηξη, ακόμη και αυτό τη σύγκρουσης στον αέρα του αεροπλάνου με άλλο ιπτάμενο αντικείμενο, όπως για παράδειγμα με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).

Παράλληλα, μελετάται και το ενδεχόμενο της έκρηξης μέσα στο αεροπλάνο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε εθνικό πένθος στη χώρα, ενώ ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ζήτησε την άνευ όρων υποστήριξη των ερευνών, ώστε να βρεθούν τα ακριβή αίτια της αεροπορικής τραγωδίας.

Παρέμβαση του Καναδού πρωθυπουργού Τριντό

Εν τω μεταξύ, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης και της καναδικής, εκτιμούν ότι το ουκρανικό Boeing 737 που συνετρίβη την Τετάρτη αμέσως μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης, καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος.

Από την πλευρά του, ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά - Φιλίπ Σαμπάνι συνομίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στον οποίο «έθεσε εμφατικά την ανάγκη να δοθεί άμεσα από την Τεχεράνη πρόσβαση σε Καναδούς αξιωματούχους να παρέχουν προξενικές υπηρεσίες και βοήθειας ως προς την αναγνώριση των θυμάτων, αλλά και να συμμετάσχουν στις έρευνες για τη συντριβή του αεροσκάφους».

Τριντό: Το ουκρανικό Boeing μάλλον καταρρίφθηκε από πύραυλο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ