ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό Boeing: Κατάρριψη από πύραυλο «βλέπουν» ΗΠΑ και Καναδάς

Ουκρανικό Boeing: Κατάρριψη από πύραυλο «βλέπουν» ΗΠΑ και Καναδάς
AP Photo/Efrem Lukatsky

Σε νέο στάδιο, το οποίο περικλύει και λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς, εισέρχονται οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος του ουκρανικού Boeing 737 επί ιρανικού εδάφους, μετά και τη δημοσιοποίηση βίντεο που το δείχνει να καταρρίπτεται από ιρανικό πύραυλο

 

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι, έπειτα από εξέταση δορυφορικών δεδομένων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συμπεράνει πως το επιβατικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε με δύο αντιαεροπορικούς πυραύλους, ότι το είχαν «κλειδώσει» ραντάρ της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και ότι οι πύραυλοι πιθανόν εκτοξεύθηκαν κατά λάθος.

Για πληροφορίες που οδηγούν σε αντίστοιχο συμπέρασμα κάνει λόγο και ο Καναδάς, ο οποίος συμμετέχει επίσης στις έρευνες, καθώς πολλοί από τους επιβάτες ήταν ιρανοκαναδικής υπηκοοότητας.

O πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, επικαλούμενος στοιχεία από «πολλές πηγές», συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του και συμμάχων της, δήλωσε πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε με πύραυλο, πιθανόν «εσκεμμένα».

Το θερμικό αποτύπωμα του Boeing όπως το κατέγραψαν αμερικανικοί δορυφόροι δείχνει πως το αεροπλάνο φλεγόταν πριν συντριβεί, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Και οι ΗΠΑ στις έρευνες

Το ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι δέχτηκε επίσημο αίτημα από το Ιράν προκειμένου να στείλει διαπιστευμένο αντιπρόσωπό του στην έρευνα που διενεργείται για το δυστύχημα, το οποίο και αποδέχτηκε.

Αντιπρόσωπο στέλνει και ο Καναδάς, ο αντιπρόσωπος του οποίου πρόκειται να επισκεφτεί τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους της Ukraine International Airlines (UIA), που εκτελούσε την πτήση PS752 όταν κατέπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης με προορισμό το Κίεβο προχθές Τετάρτη.

Η συντριβή του αεροσκάφους, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες — συνολικά 176 άνθρωποι — έγινε λίγες ώρες μετά τα πλήγματα του Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, με τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού.

Όμως η εφημερίδα The New York Times δημοσιοποίησε στον ιστότοπό της βίντεο που διαβεβαιώνει πως επαλήθευσε και κατ’ αυτήν καταγράφει τη στιγμή που πύραυλος πλήττει το αεροσκάφος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε από την πλευρά του πως κάποιος στην «άλλη πλευρά» μπορεί να «έκανε ένα λάθος».

Έκκληση για πληροφορίες από το Ιράν

Από τη μεριά του, το Ιράν τηρεί μάλλον αμυντική στάση απέναντι στις εξελίξεις στην υπόθεση της έρευνας.

Οι ιρανικές αρχές εργάζονται βάσει της υπόθεσης ότι το Boeing συνετρίβη εξαιτίας μηχανικής βλάβης και, χωρίς να επιβεβαιώνουν το πυραυλικό πλήγμα, καλούν όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να «λάβουν μέρος στην έρευνα», ενώ ζητά από όποια χώρα έχει κάποια «πληροφορία» να την καταθέσει.

Στα 176 θύματα συγκαταλέγονται δεκάδες υπήκοοι Ιράν, Καναδά, αλλά και Αφγανιστάν, Βρετανίας, Σουηδίας και Ουκρανίας.

Αναφερόμενος σε σειρά δημοσιευμάτων στις ΗΠΑ για την υπόθεση το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε με πυραύλους που βασίζονται σε δηλώσεις μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων του Πενταγώνου, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών στηλίτευσε πως ορισμένα ΜΜΕ «μεταδίδουν με ενθουσιασμό» πληροφορίες φτιαγμένες «με γνωστές μεθόδους ψυχολογικής χειραγώγησης».

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιί κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την οδύνη οικογενειών που πενθούν, ότι «γυρίζει το μαχαίρι στις πληγές» τους, προκειμένου να «εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της με αυτή την επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου».

Ο αντιπρόσωπος του Ιράν στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας υποβάθμισε εξάλλου τις εκτιμήσεις ΗΠΑ και Καναδά ότι το Boeing 737-800 NG της Ukraine International Airlines πιθανόν καταρρίφθηκε με πύραυλο. Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεσμεύεται να διενεργήσει διεξοδική και διαφανή έρευνα για το δυστύχημα, το οποίο χαρακτήρισε «τραγωδία» και «καταστροφή» για όλους όσοι συνδέονται με αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ