ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό Boeing: Επιμένουν για πύραυλο ΗΠΑ & Καναδάς - Ιράν: Μεγάλο ψέμα

Ουκρανικό Boeing: Επιμένουν για πύραυλο ΗΠΑ & Καναδάς - Ιράν: Μεγάλο ψέμα
AP Photo/Efrem Lukatsky

Σε θρίλερ εξελίσσεται η αναζήτηση των αιτιών της συντριβής του ουκρανικού Boeing 737 επί ιρανικού εδάφους, μετά και την εμπλοκή των ΗΠΑ στη διερεύνηση της αεροπορικής τραγωδίας που προκάλεσε το θάνατο 176 ανθρώπων. 

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι μπορεί να επιβεβαιώσει με βεβαιότητα ότι το ουκρανικό Boeing που συνετρίβη την Τετάρτη στην Τεχεράνη «δεν επλήγη από πύραυλο».

«Ένα πράγμα είναι βέβαιο: αυτό το αεροπλάνο δεν επλήγη από πύραυλο», δήλωσε ο πρόεδρος της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν, ο Αλί Αμπεντζαντέχ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τεχεράνη, προσθέτοντας ότι «οι πληροφορίες (που περιέχονται) στα μαύρα κουτιά (του αεροσκάφους) είναι κρίσιμης σημασίας» για την έρευνα και «οποιαδήποτε δήλωση γίνεται προτού εξαχθούν τα δεδομένα αυτά δεν αποτελεί επίσημη άποψη», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης χαρακτήριζε «μεγάλο ψέμα» τις αναφορές ότι πύραυλοι έπληξαν το ουκρανικό Boeing πριν αυτό συντριβεί φλεγόμενο στο έδαφος.

Μαχαίρι στις πληγές

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιί κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την οδύνη οικογενειών που πενθούν, ότι «γυρίζει το μαχαίρι στις πληγές» τους, προκειμένου να «εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της με αυτή την επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου».

Οι ιρανικές αρχές εργάζονται βάσει της υπόθεσης ότι το Boeing συνετρίβη εξαιτίας μηχανικής βλάβης και, χωρίς να επιβεβαιώνουν το πυραυλικό πλήγμα, καλούν όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να «λάβουν μέρος στην έρευνα», ενώ ζητά από όποια χώρα έχει κάποια «πληροφορία» να την καταθέσει.

Στα 176 θύματα συγκαταλέγονται δεκάδες υπήκοοι Ιράν, Καναδά, αλλά και Αφγανιστάν, Βρετανίας, Σουηδίας και Ουκρανίας.

Αναφερόμενος σε σειρά δημοσιευμάτων στις ΗΠΑ για την υπόθεση το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε με πυραύλους που βασίζονται σε δηλώσεις μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων του Πενταγώνου, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών στηλίτευσε πως ορισμένα ΜΜΕ «μεταδίδουν με ενθουσιασμό» πληροφορίες φτιαγμένες «με γνωστές μεθόδους ψυχολογικής χειραγώγησης».

Πύραυλος, κατά λάθος ή εσκεμμένα

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι, έπειτα από εξέταση δορυφορικών δεδομένων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συμπεράνει πως το επιβατικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε με δύο αντιαεροπορικούς πυραύλους, ότι το είχαν «κλειδώσει» ραντάρ της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και ότι οι πύραυλοι πιθανόν εκτοξεύτηκαν κατά λάθος.

Για πληροφορίες που οδηγούν σε αντίστοιχο συμπέρασμα κάνει λόγο και ο Καναδάς, ο οποίος συμμετέχει επίσης στις έρευνες, καθώς πολλοί από τους επιβάτες ήταν ιρανοκαναδικής υπηκοοότητας.

O πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, επικαλούμενος στοιχεία από «πολλές πηγές», συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του και συμμάχων της, δήλωσε πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε με πύραυλο, πιθανόν «εσκεμμένα».

Το θερμικό αποτύπωμα του Boeing όπως το κατέγραψαν αμερικανικοί δορυφόροι δείχνει πως το αεροπλάνο φλεγόταν πριν συντριβεί, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Και οι ΗΠΑ στις έρευνες

Το ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι δέχτηκε επίσημο αίτημα από το Ιράν προκειμένου να στείλει διαπιστευμένο αντιπρόσωπό του στην έρευνα που διενεργείται για το δυστύχημα, το οποίο και αποδέχτηκε.

Αντιπρόσωπο στέλνει και ο Καναδάς, ο αντιπρόσωπος του οποίου πρόκειται να επισκεφτεί τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους της Ukraine International Airlines (UIA), που εκτελούσε την πτήση PS752 όταν κατέπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης με προορισμό το Κίεβο προχθές Τετάρτη.

Η συντριβή του αεροσκάφους, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες — συνολικά 176 άνθρωποι — έγινε λίγες ώρες μετά τα πλήγματα του Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, με τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού.

Όμως η εφημερίδα The New York Times δημοσιοποίησε στον ιστότοπό της βίντεο που διαβεβαιώνει πως επαλήθευσε και κατ’ αυτήν καταγράφει τη στιγμή που πύραυλος πλήττει το αεροσκάφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ