ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό Boeing – Τριντό: Οι οικογένειες των θυμάτων θα πάρουν απαντήσεις

Ουκρανικό Boeing – Τριντό: Οι οικογένειες των θυμάτων θα πάρουν απαντήσεις
AP Photo/Frank Augstein

Για «απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης» δεσμεύτηκε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, για τους υπεύθυνους της αεροπορικής τραγωδίας στο Ιράν, κατά τη συμμετοχή του σε επιμνημόσυνη τελετή στο Έντμοντον της Αλμπέρτα.

 

Ο πρωθυπουργός της χώρας που πλήρωσε τον μεγαλύτερο φόρο αίματος κατά την αεροπορική τραγωδία της περασμένης Τετάρτης, καθώς στο ουκρανικό αεροσκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 57 Ιρανοκαναδοί, εμφανίστηκε έντονα συγκινημένος κατά την τελετή.

«Ίσως να αισθάνεστε αφόρητα μόνοι, αλλά δεν είστε μόνοι. Ολόκληρη η χώρα είναι στο πλευρό σας, απόψε, αύριο, αλλά και στα χρόνια που θα έρθουν», δήλωσε ο Τριντό απευθυνόμενος σε ένα πλήθος 1.700 ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί σε ένα γήπεδο μπάσκετ στο Έντμοντον της Αλμπέρτα, από όπου και κατάγονταν 13 από τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας, τα περισσότερα από τα οποία είχαν άμεσους δεσμούς με το τοπικό πανεπιστήμιο.

«Αυτή η τραγωδία δεν έπρεπε να συμβεί ποτέ. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να πάρουμε απαντήσεις. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών», τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός.

Σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο, ο Τριντό είχε δηλώσει πως μια «πλήρης και ολοκληρωμένη» έρευνα είναι καίριας σημασίας προκειμένου να προσδιοριστεί αν η κατάρριψη του αεροπλάνου οφειλόταν πράγματι σε λάθος, και είπε πως η αποζημίωση από το Ιράν των θυμάτων θα πρέπει να είναι «μέρος του μίγματος».

Από την πλευρά του το Ιράν παραδέχτηκε ότι από λάθος κατέρριψε το ουκρανικό Boeing την περασμένη Τετάρτη, με συνέπεια το θάνατο των 176 επιβαινόντων σε αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ