ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Αδιέξοδο στις συνομιλίες για τη Λιβύη – Χρόνο ζήτησε ο Χαφτάρ

Μόσχα: Αδιέξοδο στις συνομιλίες για τη Λιβύη – Χρόνο ζήτησε ο Χαφτάρ
(AP Photo/Pavel Golovkin, Pool)

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. 

Όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώθηκε μικρή πρόοδος, αφού η συμφωνία περί κατάπαυσης του πυρός υπογράφηκε από τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Φάγιεζ αλ Σάρατζ και τον εκπρόσωπο του κοινοβουλίου της Λιβύης στα ανατολικά της χώρας Χαλέντ Αλ Μίσρι, αλλά ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε χρόνο μέχρι το πρωί της Τρίτης για να αποφασίσει.

«Συζητήθηκε το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα επιτρέψει να συγκεκριμενοποιηθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με την κατάπαυση του πυρός. Το σχέδιο της τελικής συμφωνίας που προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε λεπτομερώς. Υπήρξε αντικείμενο επαρκώς σοβαρών συνομιλιών» δήλωσε ο Λαβρόφ και προσέθεσε: «Ο πρόεδρος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης κύριος Σάρατζ και ο πρόεδρος του κρατικού συμβουλίου κύριος αλ Μίσρι μόλις το υπέγραψαν. Ο στρατάρχης Χάφταρ, διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) και ο πρόεδρος της Βουλής των βουλευτών στο Τομπρούκ Ακίλα Σάλεχ εξετάζουν το κείμενο αυτό θετικά και ζήτησαν λίγο περισσότερο χρόνο έως το πρωί της επόμενης μέρας για να καταλήξουν στην υπογραφή του. Ελπίζω ότι η απόφαση θα είναι θετική».

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι επιτεύχθηκε συγκεκριμένη πρόοδος» υπογράμμισε ο Σεργκεί Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο της συμφωνίας συζητήθηκε και από τους υπουργούς Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Σόϊγκου και Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, επίσης, ότι ο Χαφτάρ ζήτησε περιθώριο μέχρι αύριο το πρωί για να αποφασίσει σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε νωρίτερα πως οι συνομιλίες ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη της Λιβύης, που διεξάγονται με την υποστήριξη Τούρκων και Ρώσων αξιωματούχων στη Μόσχα, προχωρούν θετικά, ενώ προσέθεσε πως η Άγκυρα εργάζεται για να εξασφαλίσει πως η εκεχειρία θα γίνει μόνιμη.

«Αναπτύσσουμε προσπάθειες ώστε η κατάπαυση του πυρός να καταστεί μόνιμη», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος υπογράμμισε «την ανάγκη να μπει τέλος στην κλιμάκωση επί του πεδίου για να υπάρξει εγγύηση για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμα πως θα συμμετάσχει την Κυριακή σε σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Λιβύη μαζί με τον Κόντε και τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγιεζ αλ Σάρατζ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

«Αρνηθήκαμε να συναντηθούμε με τον Χαφτάρ, οι συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονται με τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Τουρκίας» , φέρεται να δήλωσε στο Al Arabiya ο Χαλέντ Αλ Μίσρι, πρόεδρος του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Αλλά και οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου δήλωσαν από την πλευρά τους ότι δεν προτίθενται να συναντηθούν με τον Σάρατζ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, όλα τα μέρη θα πρέπει να σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες και να τηρήσουν τους όρους κατάπαυσης του πυρός.

Στο μεταξύ, πρέπει να συσταθεί επιτροπή, για να καθορίσει μια γραμμή επαφής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Η Ρωσία και η Τουρκία υποσχέθηκαν να στηρίξουν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χαφτάρ, με ανάρτηση στο Twitter, διεμήνυσαν ότι «είναι ακόμη παρούσες σε όλες τις θέσεις τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και δεν έχουν αποσυρθεί, ούτε σκοπεύουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω».

«Είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλο το λιβυκό έδαφος από τους παραστρατιωτικούς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ