ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Η τετράποδη Τέιλορ που σώζει καθημερινά τραυματισμένα κοάλα

Αυστραλία: Η τετράποδη Τέιλορ που σώζει καθημερινά τραυματισμένα κοάλα
Instagram/ tateanimaltraining

Στο πρόσταγμα «κοάλα, βρες!», η Τέιλορ τρέχει στις καμένες δασικές εκτάσεις της Αυστραλίας και εντοπίζει τραυματισμένα κοάλα μυρίζοντας την οσμή που αναδίδει η γούνα τους ή τα κόπρανά τους, γνωστά ως «scat».

Πρόκειται για ένα αγγλικό σπρίνγκερ σπάνιελ τεσσάρων ετών και είναι μια από τους σκληρά εργαζόμενους διασώστες που δίνουν καθημερινά μάχη στην Αυστραλία, η οποία πλήττεται επί μήνες από τις δασικές πυρκαγιές.

Κάθε φορά που βρίσκει ένα κοάλα ανταμείβεται με μια μπάλα του τένις ή με μια λιχουδιά.

Ο πληθυσμός των κοάλα στην Αυστραλία έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από τις πυρκαγιές. Μόνο στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το 30% του βιότοπου των κοάλα -οι δασικές εκτάσεις από ευκαλύπτους, που χρησιμοποιούν τόσο για την τροφή τους όσο και για καταφύγιο- πιθανόν να έχει καταστραφεί.

Μια έκτακτη οικονομική επιδότηση για την αποκατάσταση της άγριας ζωής που ξεκίνησε να χορηγεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες θα επικεντρωθεί στην επιβίωση των κοάλα.

Η Τέιλορ έχει γίνει η καλύτερη στον τομέα της καθώς έχει εκπαιδευτεί από τότε που ήταν μόλις λίγων μηνών στο να βρίσκει τραυματισμένα κοάλα.

https://www.instagram.com/p/B7H9fMWhXkn

«Σε ιδανικές συνθήκες όπου υπάρχει άπνοια, η μυρωδιά του ζώου ουσιαστικά κατεβαίνει από το δέντρο και η Τέιλορ μπορεί να μυρίζει τα ζώα, εκείνη κάθεται ακριβώς από κάτω και σηκώνει προς τα πάνω το κεφάλι της για να μας δείξει πού βρίσκονται», λέει ο εκπαιδευτής της Ράιαν Τέιτ.

Ο Τέιτ είναι διευθυντής της «Εταιρείας Εκπαίδευσης Ζώων Τέιτ», που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών σκύλων-ανιχνευτών.

«Σε συνθήκες ισχυρών ανέμων ή σε δύσκολες συνθήκες, είναι επίσης εκπαιδευμένη να βρίσκει τα κόπρανά τους και όταν τα βρίσκει ενημερώνουμε τους ειδικούς που ψάχνουν μέσα στις φυλλωσιές και συνήθως βρίσκουν το ζώο», λέει ο Τέιτ.

Η πυκνή γούνα τους και η τάση τους να σκαρφαλώνουν ψηλότερα όταν απειλούνται είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για τις πυρκαγιές που κινούνται γρήγορα.

Πολλά από τα κοάλα που έχει βρει η Τέιλορ έχουν νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο για Κοάλα του Πορτ Μάκαρι, ειδικές εγκαταστάσεις αλλά και τουριστικό αξιοθέατο που έχει κατακλυστεί από την παρούσα κρίση.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι η πλήρης έκταση της καταστροφής του βιότοπου των κοάλα θα γίνει γνωστή μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, που πιθανόν να απέχει μήνες από σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ